Wszyscy a dokładniej większość odrzuca podroby jako niezdrowe.
My je uwielbiamy i warto się za nie zabrać bo w rezultacie i danie pyszne i zdrowe.
Popróbujcie koniecznie.
Warzywna potrawka z żołądkami drobiowymi.
- 400 g żołądków drobiowych
- 1 zielona papryka
- 1 średni bakłażan
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 1 szalotka
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 laski selera naciowego
- sól morska
- 1 puszka oliwek - 85 g z nadzieniem cytrynowym
- 250 g makaronu skręcone rurki
- listki laurowe - 3 sztuki
Przygotowanie dania:
- Żołądki oczyściłam z błonek, pokroiłam w paseczki i zalałam zimną wodą, gotowałam do miękkości z listkami laurowymi i odrobiną soli.
- Po ugotowaniu odcedziłam żołądki z bulionu.
- W tym czasie pokroiłam warzywa, bakłażana, paprykę i marchew w paseczki, cebulę w piórka, łodygi selera w plasterki a szalotkę w półplasterki.
- Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam po kolei, osączone i osuszone żołądki aż się lekko zrumieniły.
- Potem dodałam cebulę, szalotkę, marchewkę, paprykę, bakłażana, seler i dusiłam 8 minut.
- Na koniec dodałam sos sojowy i ostrygowy i osączone oliwki i dusiłam jeszcze 5 minut.
- Makaron ugotowałam al'dente i podałam z warzywami i żołądkami.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jesienne brzozy |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.