czwartek, 7 stycznia 2016

Warzywna potrawka z żołądkami drobiowymi

Fajna sprawa takie jedzonko.
Wszyscy a dokładniej większość odrzuca podroby jako niezdrowe.
My je uwielbiamy i warto się za nie zabrać bo w rezultacie i danie pyszne i zdrowe.
Popróbujcie koniecznie.
Warzywna potrawka z żołądkami drobiowymi.

Składniki:
  • 400 g żołądków drobiowych
  • 1 zielona papryka
  • 1 średni bakłażan
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 1 szalotka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 laski selera naciowego
  • sól morska
  • 1 puszka oliwek - 85 g z nadzieniem cytrynowym
  • 250 g makaronu skręcone rurki
  • listki laurowe - 3 sztuki

Przygotowanie dania:
  • Żołądki oczyściłam z błonek, pokroiłam w paseczki i zalałam zimną wodą, gotowałam do miękkości z listkami laurowymi i odrobiną soli.
  • Po ugotowaniu odcedziłam żołądki z bulionu.
  • W tym czasie pokroiłam warzywa, bakłażana, paprykę i marchew w paseczki, cebulę w piórka, łodygi selera w plasterki a szalotkę w półplasterki.
  • Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam po kolei, osączone i osuszone żołądki aż się lekko zrumieniły.
  • Potem dodałam cebulę, szalotkę, marchewkę, paprykę, bakłażana, seler i dusiłam 8 minut.
  • Na koniec dodałam sos sojowy i ostrygowy i osączone oliwki i dusiłam jeszcze 5 minut.
  • Makaron ugotowałam al'dente i podałam z warzywami i żołądkami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jesienne brzozy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger