Spróbujcie koniecznie sami a potwierdzą się moje zapewnienia.
Ciasto jest wilgotne, delikatne i znika dość szybko.
Szarlotka owsiana fit.
- 300 g płatków owsianych górskich
- 2 jaja
- 500 g jabłek - miałam szarą renetę
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki ksylitolu
- cukier puder trzcinowy do posypania
Przygotowanie szarlotki:
- Płatki owsiane zalałam wrzącą wodą 1cm nad ich powierzchnię.
- Odstawiłam na 15 - 20 minut aż wchłonęły wodę i zaczęły tworzyć papkę.
- Jabłka obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Do rozmoczonych płatków dodałam ksylitol, łyżeczkę cynamonu, jaja oraz pokrojone jabłka.
- Wymieszałam wszystko dokładnie.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam na nią masę owsiano - jabłkową, wyrównałam wierzch ciasta.
- Piekłam szarlotkę w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
- Wierzch ciasta powinien się ładnie zrumienić.
- Po upieczeniu posypałam ciasto cukrem pudrem trzcinowym.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Letnie klimaty zimową porą |
13 komentarze
Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńNa pewno go wypróbuję.
Pozdrawiam:)*
Polecam serdecznie. Pozdrawiam.
UsuńDziękuję bardzo, proponuję wypróbować.
OdpowiedzUsuńRatunku! Ciasto się piecze ponad godzinę, a dalej ciapa na dole! :(
OdpowiedzUsuńCzy komuś wyszło to ciasto? Piekłam ponad dwie godziny :( i ciasto do wyrzucenia, bo spod dalej ciapa a góra spieczona :(
OdpowiedzUsuńWyszło, wyszło i nie tylko mnie. Może za dużo wody do płatków wlałaś? może jabłka za bardzo wilgotne? nie wiem, piekłam już nie raz i zawsze mi wychodziło, znajomi też.
UsuńDwie godziny to chyba skwarek Ci wyszedł? Nie poddawaj się i upiecz zgodnie z przepisem.
Bardzo ciekawy przepis jednak brakuje mi tylko kalorycznosci w 100 g ,to tak dla tych,którzy są na diecie i liczą kalorie..pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOdpowiem dość przewrotnie.
UsuńDla mnie liczenie kalorii jest bez sensu, nigdy w życiu ich nie liczyłam i nie dlatego że jestem szczupła ale dlatego że preferuje zdrowy styl życia i odżywiania i taka dieta i styl życia utrzymają Twoje ciało w znakomitej formie. Natomiast kalorie dla mnie są ale nie liczę ich nigdy stąd nie ma ich także na moim blogu. Ale pomyślę o takich jak Ty aby mogli sobie czasami coś niecoś policzyć. Pozdrawiam Fajnie by było się także przedstawić.
Również mam problem z tym, że góra spieczona a dół ciapka :(
OdpowiedzUsuńNie wiem co powiedzieć Martyno bo moja szarlotka wyszła znakomita, innych wypiekających również. Może piekarnik Twój nie grzeje równo i trzeba włączyć dolna grzałkę a górną wyłączyć albo nakryć blachę folia aluminiową?
UsuńA jakie płatki górskie czy błyskawiczne?
UsuńPłatki górskie czy błyskawiczne?
UsuńZwykłe płatki górskie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.