niedziela, 31 stycznia 2016

Spaghetti z sosem pomidorowym

Danie stare jak świat ale...każdy robi je inaczej i po swojemu chyba że jest to oryginalne spaghetti bolognese, wtedy działamy według pewnych zasad.
Dziś przedstawiam moją wersję sosu pomidorowego, pysznego i aromatycznego, polecam.
Aha i nie gotuje się go 8 godzin jak bolognese tylko chwilę bo 2 godzinki.
Spaghetti z sosem pomidorowym.

   
                  Składniki:
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 - 3 łyżki posiekanej bazylii tajskiej
  • 2 - 3 łyżki posiekanej bazylii zwykłej
  • 2 - 3 łyżki posiekanej szałwii 
  • 2 łyżki kwiatostanu kocanki włoskiej
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 250 ml soku z pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól morska
  • pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego 
  • wiórki parmezanu do posypania

Seler naciowy drobno posiekałam tak samo jak i czosnek i cebulę.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę, czosnek i seler.
Potem dodałam mięso i podsmażałam tak długo aż porobiły się małe grudki podsmażonego mięsa.
Teraz na patelnię wlałam bulion, sok pomidorowy i koncentrat pomidorowy a także ziele kocanki.
Gotowałam sos na maleńkim ogniu 2 godziny.
Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wsypałam posiekane zioła, gotowałam jeszcze 5 minut.
Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i ułożyłam na talerzu, polałam obficie sosem, posypałam ziołami i wiórkami parmezanu.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Lampa na niebie o zachodzie

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger