Dziś przedstawiam moją wersję sosu pomidorowego, pysznego i aromatycznego, polecam.
Aha i nie gotuje się go 8 godzin jak bolognese tylko chwilę bo 2 godzinki.
Spaghetti z sosem pomidorowym.
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 - 3 łyżki posiekanej bazylii tajskiej
- 2 - 3 łyżki posiekanej bazylii zwykłej
- 2 - 3 łyżki posiekanej szałwii
- 2 łyżki kwiatostanu kocanki włoskiej
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 250 ml soku z pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- olej rzepakowy do smażenia
- sól morska
- pieprz
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- wiórki parmezanu do posypania
Seler naciowy drobno posiekałam tak samo jak i czosnek i cebulę.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę, czosnek i seler.
Potem dodałam mięso i podsmażałam tak długo aż porobiły się małe grudki podsmażonego mięsa.
Teraz na patelnię wlałam bulion, sok pomidorowy i koncentrat pomidorowy a także ziele kocanki.
Gotowałam sos na maleńkim ogniu 2 godziny.
Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wsypałam posiekane zioła, gotowałam jeszcze 5 minut.
Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i ułożyłam na talerzu, polałam obficie sosem, posypałam ziołami i wiórkami parmezanu.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Lampa na niebie o zachodzie |
6 komentarze
Ale pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie makarony.
Pozdrawiam:)
To tak jak ja, pozdrawiam Lusiu.
UsuńSmakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
Dziękuję, smakuje również wybornie.
UsuńMmmm pycha... aż się zrobiłam głodna! Napewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńbellissimanathalia.blogspot.com
Koniecznie wypróbuj Nati, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.