I dlatego ja robię sobie niewielkie ilości aby popróbować smaków wszelakich w różnych wariacjach śledziowych.
Tym razem trafiło na śledzie w stylu śródziemnomorskim, są bardzo aromatyczne i powiem Wam że kumin to jest super połączenie ze śledziami.
Popróbujcie, karnawał sprzyja robieniu drobnych zakąsek.
Śledzie w stylu śródziemnomorskim.
Składniki:
- 4 - 5 płatów śledziowych
- 1 cebula
- 1/2 szklanki oliwek zielonych
- ok. 1 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kuminu ( cuminu, kminu rzymskiego ) w ziarnach
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Śledzie zalałam zimną wodą i moczyłam około 2 godzin.
Potem je odcedziłam i osuszyłam.
Pokroiłam na mniejsze kawałki.
W misce wymieszałam oliwę z kuminem w ziarenkach, pieprzem czarnym do smaku, dodałam pokrojone na połówki oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki.
Na koniec dodałam kawałki śledzi i wszystko razem wymieszałam.
Przełożyłam śledzie do słoika i wstawiłam na 2 dni do lodówki aby się przegryzły.
Smacznego.
Źródło [ klik ]
"Podróże małe i duże"
2 komentarze
Oj tak śledziki na karnawał i ostatki fajna rzecz:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńFajna, na jeden kąsek.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.