Ten który podaję jest najbardziej klasyczny.
Polecam gorąco bo śledzie tak podane są przepyszne i nie można przejść koło nich obojętnie, popróbujcie koniecznie.
Śledzie po cygańsku.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych a'la matias
- 5 ogórków kiszonych
- 1 duża cebula
- 6 łyżek keczupu
- 3 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- świeżo zmielony pieprz czarny
- Śledzie zalałam zimną woda i moczyłam minimum 1,5 godziny.
- Odcedziłam, osuszyłam i pokroiłam w grube paski.
- Cebulę i ogórka pokroiłam w kostkę, wymieszałam ze śledziami.
- W misce wymieszałam keczup, olej, musztardę, obie papryki i pieprz czarny.
- Powstałą emulsję wlałam do śledzi, wymieszałam.
- Wstawiałam śledzie do lodówki na 24 godziny.
Źródło [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Szpaki |
4 komentarze
Śledzie po cygańsku są pyszne
OdpowiedzUsuńTo prawda, dziękuje Asiu.
Usuńja dodaję jeszcze natkę pietruszki
OdpowiedzUsuń-----------------------------------------
http://bit.ly/2exPe2V
Witaminka C.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.