sobota, 30 stycznia 2016

Śledzie po cygańsku

Przepisów na śledzie po cygańsku jest w necie mnóstwo.
Ten który podaję jest najbardziej klasyczny.
Polecam gorąco bo śledzie tak podane są przepyszne i nie można przejść koło nich obojętnie, popróbujcie koniecznie.
Śledzie po cygańsku.

   

Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych a'la matias
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek keczupu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • świeżo zmielony pieprz czarny
Przygotowanie:
  • Śledzie zalałam zimną woda i moczyłam minimum 1,5 godziny.
  • Odcedziłam, osuszyłam i pokroiłam w grube paski.
  • Cebulę i ogórka pokroiłam w kostkę, wymieszałam ze śledziami.
  • W misce wymieszałam keczup, olej, musztardę, obie papryki i pieprz czarny.
  • Powstałą emulsję wlałam do śledzi, wymieszałam.
  • Wstawiałam śledzie do lodówki na 24 godziny.
Smacznego.
Źródło [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Szpaki

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger