Mam dla Was dobrą wiadomość.
Nie wylewajcie jej więcej tylko przeróbcie na pyszną ricottę.
No to co zaczynamy? zamiast jednego sera będą dwa i to bardzo prosto i szybko.
Serwatkowy ser ricotta.
Składniki:
- 10 litrów serwatki
- 30 - 50 ml octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
Posoliłam serwatkę łyżeczką soli.
Dodałam do serwatki ocet jabłkowy i delikatnie mieszałam kilka minut po czym pozostawiłam do ostygnięcia.
Mój ser opadł na dno więc zlałam z nad skrzepu pozostałą serwatkę a ser przelałam na sito wyłożone muślinem.
Jeśli ser zbierze się na górze należy go zebrać łyżką cedzakową również na sito.
Powiesiłam ser związawszy rogi chusty na kranie i pozwoliłam mu ociekać ale nie za długo bo ricotta to wilgotny ser.
Należy spożyć w ciągu kilku dni.
Smacznego.
Źródło [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Wróbelkowa rodzina |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.