Upiekłam ich mnóstwo, zajrzyjcie tutaj [ klik ] ale tego z konfiturą paprykową nie miałam okazji a teraz powiem że jest smakowy, lekko wytrawny ale pyszny.
Polecam wszystkim smakoszom serników, naprawdę warto go spróbować.
Sernik paprykowy.
Konfitura paprykowa:
- 220 g czerwonej papryki - 200 g po oczyszczeniu
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
- 1 mocno czubata łyżka kakao
- 100 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 50 g cukru trzcinowego
Masa serowa:
Źródło tutaj [ klik ]
- 500 g mielonego białego sera
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki chili
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
Przygotowanie sernika:
- Najpierw zrobiłam konfiturę paprykową.
- Paprykę obrałam, pokroiłam w kostkę i zmiksowałam, można przekręcić przez maszynkę.
- Zmiksowaną paprykę przełożyłam na patelnię, dodałam cukier, cukier waniliowy, cynamon i sok z cytryny i smażyłam do momentu aż konfitura zgęstniała.
- Odstawiłam do wystudzenia.
- Do miski wsypałam mąkę, kakao oraz zimne masło pokrojone w kostkę i posiekałam.
- Teraz dodałam proszek do pieczenia, żółtko i cukier i zagniotłam jednolite ciasto.
- Ciastem wyłożyłam dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam spód w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
- Do miski włożyłam ser, cukier, chili oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i zmiksowałam.
- Teraz do masy dodałam całe jaja, kwaśną śmietanę i proszek budyniu czekoladowego, wymieszałam.
- Masę serową wylałam na podpieczony spód.
- Na wierzchu ułożyłam konfiturę paprykową w trzech kręgach.
- Dalej piekłam sernik w temperaturze 150 C przez 70 minut.
- Po upieczeniu wystudziłam a potem na noc wstawiłam do lodówki.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Ta fala już była większa |
2 komentarze
Takiego sernika jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie.
Pozdrawiam:)*
Jest smakowity i bardzo serdecznie polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.