czwartek, 21 stycznia 2016

Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie

Schab tak podany jest pyszny i aromatyczny, delikatny i soczysty.
Można go podać do obiadu ale także do kanapek na zimno, tak czy tak jest smakowity.
Polecam wypróbować przepis bo warto.
Przepis podany w ulotce Biedronki.
Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie.

   
                    Składniki:
  • ok. 700 g schabu wieprzowego bez kości
  • 10 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki oleju + 2 łyżki do smażenia
  • 3 - 4 gałązki rozmarynu
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 6 - 7 świeżych śliwek bez pestek
  • 2 - świeże listki laurowe lub 1 suszony
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 
  • sól morska
  • pieprz
W schabie przy użyciu wąskiego noża zrobiłam kieszonki do faszerowania na górze mięsa.
Natarłam schab solą i pieprzem i odstawiłam na 2 - 3 godziny.
Czosnek obrałam i włożyłam ząbki do rondelka, zalałam olejem - 1/2 szklanki - doprawiłam solą i gotowałam na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie czosnek wyjęłam i osuszyłam na ręczniku papierowym a olej wykorzystam do późniejszych potraw.
Schab faszerowałam ząbkami czosnku i igiełkami rozmarynu.
Mięso obsmażyłam teraz na oleju z każdej strony na złoty kolor około 7 - 8 minut.
Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół na 70 minut.
Na patelnię na której smażył się schab wlałam wino, zagotowałam, dodałam pokrojone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz miód  i gotowałam 1 minutę.
Skrobię rozprowadziłam 50 ml wody, wlałam do śliwek i gotowałam ciągle mieszając przez 2 - 3 minuty aż sos zgęstniał.
Mięso po wyjęciu z piekarnika pozostawiłam na 15 minut aby odpoczęło.
Podałam schab pokrojony w plastry z sosem winnym i śliwkami i pieczonymi kasztanami.
Smacznego.
Przepis - ulotka Biedronki
"Podróże małe i duże"
Wiosna w grudniu 2015

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger