Sałatka jest bardzo smakowita i pochodzi ze Śląska.
Jedyną moją zmianą jest to że pokroiłam grubiej składniki a w oryginale powinny być drobniutko pokrojone tak aby można było je nawet rozsmarować.
Moja wersja jest bardzo smakowita i polecam gorąco.
Sałatka śledziowa górnośląskie Hekele i Kuchnia Regionalnych Smaków.
Składniki:
- 3 solone płaty śledziowe
- 1 jajo ugotowane na twardo
- 2 średnie ogórki kiszone
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
- kilka gałązek koperku
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Płaty śledziowe namoczyłam w zimnej wodzie na 2 godziny, potem odcedziłam i osuszyłam.
- Śledzie pokroiłam w paseczki.
- Ogórki pokroiłam w kostkę a cebulkę wraz ze szczypiorem posiekałam, posiekałam także koperek.
- Jajo ugotowałam na twardo, obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Doprawiłam sałatkę obiema musztardami i wymieszałam, doprawiłam do smaku świeżo mielonym pieprzem czarnym, wymieszałam.
- Sałatkę wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Przepis kuchni regionalnej, śląskiej.
Razem ze mną sałatkę zrobili:
Codziennik Kuchenny
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Kuchennymi drzwiami
Nie-ład mAlutki
Stare gary
Konwalie w kuchni
"Podróże małe i duże"
Warzywa na straganie |
6 komentarze
Uwielbiam taką sałatkę.
OdpowiedzUsuńPrawdziwa pychotka.
Pozdrawiam:)
No ja tez się o tym przekonałam.
UsuńPozdrawiam.
chętnie bym zjadła z tym jajeczkiem
OdpowiedzUsuńZapraszam do próbowania.
UsuńDorota, bardzo dziękuję za wspólne pichcenie. Mam nadzieję na ponowne spotkanie w kuchni Regionalnych Smaków.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Renata
Mnie było bardzo miło i wpraszam się na następne wspólne gotowanie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.