środa, 6 stycznia 2016

"Ryby są super" - konkurs

Jadacie ryby, lubicie ryby? Ja uwielbiam i dlatego szybko robiłam zakupy świąteczne w Lidlu aby zebrać kupony i za 1 grosik zakupić pięknie wydaną i z pięknym wnętrzem książkę z przepisami Doroty Wellman i Karola Okrasy na dania z ryb.
Czy Wy też chcielibyście mieć taką książkę? kto nie zdążył jej nabyć? no to mam dla Was dobrą wiadomość, możecie ją mieć już teraz.
Do rozdania mam dwie takie książki ale aby stać się posiadaczem "Ryby są super" wystarczy podać tutaj w komentarzu przepis wraz ze zdjęciem na swoje ulubione danie z ryb lub owoców morza, odpadają przepisy na śledzie solone.
Taki przepis należy podać w komentarzu a zdjęcie do przepisu przesłać na adres mailowy dolores1264@o2.pl lub wkleić na fanpage MMCz na FB.
Każdy uczestnik zabawy może podać 3 propozycje ale każdą w innym komentarzu.
Proszę podać - to ważne - kto dodaje przepis i adres mailowy uczestnika ( zawsze są z tym duże problemy i zgłoszenia są nieważne ).
Konkurs trwa od dzisiaj czyli od 06.01.16 - 20.01.16 do północy.
Potem wybiorę zwycięzców i ogłoszę wyniki.
Nagrody wyślę w ciągu 10 dni.
Podaj przepis wraz ze zdjęciem na "Moje ulubione danie z ryb lub owoców morza".
                              Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jest autorka bloga Moje Małe Czarowanie czyli ja Dorota.  
2. Sponsorem nagród jestem ja.  
3. Każdy kto ma ochotę i chęć wygrania książki może wziąć udział w konkursie.  
4. Odpowiedź na pytanie "Podaj przepis wraz ze zdjęciem na "Moje ulubione danie z ryb lub owoców morza" należy zamieścić pod tym wpisem o konkursie i nigdzie indziej. Można dodać trzy propozycje ale każda musi być napisana w oddzielnym komentarzu. Proszę podać kto dodaje przepis i adres mailowy osoby biorącej udział. Zdjęcia - własnego autorstwa - przesyłajcie  na adres mailowy dolores1264@o2.pl lub zamieszczajcie na stronie MMCz na FB.
Tam utworzę album z Waszymi propozycjami.
Fajnie będzie jak polubisz mój profil na FB i dodasz blog do obserwowanych.  
5. Zwycięzców wybiorę ja i będą to 2 osoby.  
6. Konkurs trwa od dziś czyli 06.01-20.01.2016r do północy.
7. Ogłoszenie wyników nastąpi 22.01.16r w oddzielnym poście na blogu Moje Małe Czarowanie.
 8. Nagrodzone zostaną dwie najciekawsze propozycje. Laureaci są zobowiązani o przesłanie danych adresowych na adres dolores1264@o2.pl w ciągu 5 dni od ogłoszenia wyników. Jeśli nie dostanę adresów od laureatów w ciągu 5 dni zostaną wybrane kolejne osoby. 
 9. Nagrody zostaną wysłane w ciągu 10 dni od dostarczenia danych adresowych przez zwycięzców tylko na terenie Polski.  
10. Wzięcie udziału w konkursie oznacza akceptację regulaminu i zamieszczenie zdjęć w albumie na FB.  
Zapraszam wszystkich gorąco do wzięcia udziału. 
Miłej zabawy.

46 komentarze

  1. Moja pierwsza propozycja to ryba po japońsku:)
    1 kg filetów rybnych
    2 duże cebule
    słoik marynowanej papryki
    słoik ogórków konserwowych
    przyprawa typu vegeta
    mąka
    bułka tarta
    jajko
    olej
    Marynata
    2 szklanki wody
    pół szklanki oliwy
    mały słoik przecieru pomidorowego
    4 łyżki keczupu
    4 łyżki octu
    4 łyżki cukru
    szczypta soli

    Cebulę, paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Rybę odmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki. Następnie posypać vegetą. Jajko rozmącić, mąkę wymieszać z bułką tartą. Panierować rybę mocząc najpierw w jajku, a później w mieszance mąki i bułki. usmażyć na oleju. Włożyć do naczynia w którym ryba będzie podawana. Przykryć pokrojonymi warzywami. Marynata: Wodę zagotować, włożyć do niej pozostałe składniki marynaty. Zagotować i na małym ogniu trzymać jeszcze trzy minuty. Zalać tym rybę wraz z warzywami i już można podawać.

    Natalia F
    smakinati@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis fajny tylko Natalio nie przeczytałaś dokładnie, śledzie nie biorą udziału w konkursie.

      Usuń
  3. Oj faktycznie, umknął mi ten fragment;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapiekany łosoś w zielonym groszku
    1/2 kg ziemniaków
    przyprawa do ziemniaków
    ok 400g łososia
    sok z cytryny
    450g zielonego groszku świeży lub mrożony
    3 jajka
    1/2 szklanki śmietany 18%
    50g masła
    2 pomidory
    sól
    pieprz czarny
    Obrane ziemniaki pokroić na pół talarki. Wrzucić na patelnię, oprószyć przyprawą do ziemniaków i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy ziemniaki lekko zmiękną przełożyć na dno naczynia do zapiekania (średnica 23 cm)
    Oczyszczone kawałki łososia, bez skóry i ości skropić sokiem z cytryny, oprószyć sporą ilością soli i pieprzu.
    Zielony groszek (użyłam mrożonego) zalać zimną wodą i gotować w osolonej wodzie 5 min od momentu zagotowania. Odcedzić i wystudzić. Dodać śmietanę, masło, jajka, świeżo mielony pieprz czarny. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą.
    Połowę kremu z groszku wylać na ułożone ziemniaki. Wyłożyć delikatnie filety z łososia i zalać pozostałym kremem. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokrojone w plasterki ułożyć delikatnie na kremie z groszku. Delikatnie oprószyć solą. Piec w temperaturze 180*C przez 45 min. Smacznego :)
    Sylwia Drożdż sylwiamil22@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym

    Składniki:
    700g ziemniaków ugotowanych
    3 łyżki kaszy manny
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    25g masła rozpuszczonego
    sól morska
    NADZIENIE:
    500g filetów z dorady lub innej ryby
    2 łyżki soku z cytryny
    pieprz cytrynowy
    2 łyżki natki pietruszki
    sól morska
    SOS:
    1 por
    oliwa z oliwek
    200ml wina białego wytrawnego
    1 łyżka musztardy delikatesowej
    1 szklanka śmietanki 30%
    sól morska
    pieprz kolorowy
    Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę i przyprawić.
    Rybę ugotować na parze. U mnie pstrąg łososiowy. Pokroić nożem na niezbyt drobne kawałki. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami na prostokąt o wymiarach ok 20x40cm. Nałożyć na wierzch posiekaną rybę, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku.
    Przekroić na pół. Nie jest to konieczne jeśli posiadamy szeroki garnek i cała rolada się zmieści. Zawinąć każdą roladę w bawełnianą ściereczkę i zawiązać końce jak cukierek. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez 25min. Cała rolada musi znajdować się pod wodą, równolegle do dna garnka. Odsączyć z wrzątku, przelać zimną wodą i rozwinąć ściereczkę. Pokroić roladę na 1-1,5cm plastry i podać z gorącym sosem porowym. Smacznego :)
    Sylwia Drożdż sylwiamil22@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Łosoś atlantycki teriyaki w pysznym towarzystwie

    400g łososia atlantyckiego świeżego ze skórą
    sos teriyaki
    sok z 1/3 limonki/cytryny
    2 spore garście zielonej fasolki szparagowej
    kilkanaście pomidorków koktajlowych
    2 łyżki dobrego masła
    2 łyżki bułki tartej
    sól morska,pieprz czarny

    Łososia myjemy i pozbywamy się łusek,płuczemy osuszamy i dzielimy na dwie części.
    Wkładamy do pojemnika,kropimy limonką lub cytryną i polewamy sosem teriyaki (jak widać na zdjęciu) zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na 1 godzinę ( w połowie czasu przewracamy łososia na drugą stronę żeby sie dobrze napił sosu ;))
    W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy umytą,pozbawioną końcówek fasolkę do miękkości a następnie odcedzamy ją na durszlaku. Pomidorki kroimy na połówki.
    Po godzinie wyjmujemy łososia i przekładamy go na rozgrzany grill skóra do dołu i grillujemy najpierw jedną stronę parę minut a następnie drugą.
    Jak ryba jest na grillu to na patelni rozpuszczamy masło ,wrzucamy fasolke wraz z pomidorkami,oprószamy pieprzem i bułką tartą.Smażymy do zrumienienia sie bułki czesto mieszając.
    Gotowe warzywa układamy na talerze ,na nie układamy po porcji łososia i podajemy np. z ryżem .
    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Halibut muśnięty lubczykiem w towarzystwie sałatki







    May

    1




    Halibut muśnięty lubczykiem w towarzystwie sałatki












    Uwielbiam ryby,a w szczególności halibuta. Staram się przyrządzać je na obiad dosyć często.

    Halibut muśnięty lubczykiem smakuje rewelacyjnie Polecam :-)




    5oo g halibuta (dzwonka miałam)

    świeży lubczyk ( około 2 -3 łyżki posiekanego)

    sok z połowy małej cytryny

    sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania

    oleje rzepakowy

    ----------------------

    2 garście mix sałaty

    1 pomidor

    1 mała cebula czerwona

    1/3 papryki czerwonej




    Sałatę wrzucamy do misy,dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,pokrojonego na mniejsze części pomidora i paprykę.Całość kropimy olejem,oprószamy solą,pieprzem i mieszamy/odstawiamy.




    Porcje ryb rozmrażamy,opłukujemy pod bieżącą wodą a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.




    Kropimy sokiem z cytryny.Oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.

    Układamy na blaszce/naczyniu wysmarowanym olejem.Po wierzchu posypujemy posiekanym lubczykiem,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 25 minut i gotowe.

    Na talerze układamy po porcji sałaty na wierzch halibuta i podajemy . . . .

    OdpowiedzUsuń
  8. Książkę już mam, także nie podam przepisu.
    A naszą ulubioną potrawą są rybne pulpeciki.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  9. Dietetyczna fritatta z łososiem

    Składniki:
    (2 porcje)

    150 g chudego twarogu
    3 jajka
    100 g łososia wędzonego
    1 mała cebula
    1 mały brokuł
    1 czerwona papryka
    1 niewielka cukinia
    żółta papryczka chili (opcjonalnie)
    sól, pieprz, zioła prowansalskie


    Przygotowanie:

    Brokuły rozdzielamy na różyczki, paprykę kroimy w kosteczkę, cebulę w piórka, cukinię w plasterki. Wszystkie warzywa (oprócz cukinii) umieszczamy w misce, dodajemy pokrojonego w plasterki łososia i pozostałe składniki. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
    Na dno silikonowej formy do tarty układamy połowę plasterków cukinii, na nią wykładamy farsz, wygładzamy i na wierzch wykładamy drugą połowę plasterków cukinii.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.


    mail: anetus1712@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysyłałam już dwa razy zdjęcia na maila, dotarły? :)
      Raz wysłałam maila zwrotnego, więc mam nadzieję, że tak :)

      Usuń
    2. No właśnie nie dotarły, możesz na FB ? nawet w prywatnej wiadomości? Coś mi skrzynka szwankuje, napisałam reklamację.

      Usuń
  10. Sałatka z wędzonym łososiem

    Składniki:

    kilka listków sałaty lodowej
    50 g wędzonego łososia
    1 pomidor
    1/2 zielonego ogórka
    1/4 puszki kukurydzy
    1 mała cebula
    1 jajko

    sos:
    100 g jogurtu naturalnego
    3 łyżki ketchupu
    2 ząbki czosnku
    pieprz, sól

    ponadto:
    kromka chleba

    Wykonanie:

    Jajko gotujemy na twardo.
    Wszystkie warzywa myjemy i obieramy ze skórki.
    Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski.
    Pomidora kroimy w półksiężyce, ogórka w półplasterki, cebulę w piórka, jajka w większą kostkę, łososia w paski.
    Do miski z sałatą wrzucamy ogórka, kukurydzę, cebulę, jajko, łososia i delikatnie je mieszamy. Na wierzchu układamy pomidora.

    Chleb kroimy w kosteczkę i na patelni robimy z nich grzanki (lub tak jak ja, wkładamy całą kromkę do tostera i potem kroimy w kosteczkę)

    Sos:
    Jogurt naturalny mieszamy z ketchupem. Dodajemy zgnieciony czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem.

    Sałatkę podajemy posypaną grzankami i polaną sosem czosnkowym.


    mój mail: anetus1712@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieczona dorada z czosnkiem i figami na ruszcie z selera naciowego

    Składniki na 2 osoby (jedna ryba na jedną osobę, w razie potrzeby poniższe pomnożyć przez preferowaną liczbę spożywających):

    2 średnie dorady
    2 średnie cebule – na jedną rybę, jedna cebula
    1 łyżka masła
    4-5 łodyg selera naciowego
    2 figi
    6-7 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki
    sól, pieprz – do smaku

    Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie.

    Posolić i popieprzyć od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami.

    Cebulę pokroić w większą kostkę i podsmażyć na maśle na patelni na złoto. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Rybę nafaszerować usmażoną cebulą.

    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim łodygi selera naciowego. Na ruszcie z selera położyć faszerowaną rybę. Na rybach ułożyć ząbki czosnku oraz ćwiartki fig.

    Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb.

    Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby figi i czosnek przyrumieniły się z wierzchu.

    Podawać z ryżem. Ja doprawiam tu jeszcze ryż przyprawami pod koniec gotowania – papryka słodka i ostra, pieprz Cayenne, pieprz ziołowy, ketchup, wszystko w preferowanych proporcjach w zależności od smaku.

    Niewiele składników, mało skomplikowane przygotowanie - w efekcie: sycący i pyszne danie, które niemalże samo się robi! :)

    Joanna Seta-Pryjomska
    grunttoprzepis@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, zdjęcia wysyłałam 3 razy ;) Czy któraś wiadomość dotarła szczęśliwie? Czy nie wpadają u Ciebie do Spamu przypadkiem? Bo ode mnie wychodzą ok...

      Usuń
    2. Nie dostałam zdjęć, proszę prześlij mi je na FB nawet w prywatnej wiadomości.
      Złożyłam reklamację na obsługę skrzynki i czekam.
      W spamie sprawdzam wiadomość po wiadomości i nic.
      Przepraszam za niedogodności.

      Usuń
    3. Podesłałam zdjątka via FB :) Nie przejmuj się, czasami się zdarza zlłośliwość rzeczy martwych :P Buziaki!

      Usuń
  12. Szczupak z piekarnika z warzywami na misie z kalafiora
    Składniki:
    - 1 szczupak, waga do 1 kg (czym mniejszy tym lepszy)
    - olej z pestek winogron do smażenia/pieczenia (ja używam głownie Monini)
    - ulubione warzywa, u mnie brokuł, marchew, cukinia, kukurydza z puszki, papryka, papryczka chili
    - przyprawy, tym razem suszone zioła prowansalskie
    - 1/2 głowy kalafiora
    - 100 ml śmietanki 30 %
    - łyżka masła
    - sól, pieprz

    Wykonanie:
    Rybę, oczyszczamy, osuszamy i filetujemy. Nacieramy przyprawami z obu stron i przekładamy do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ulubione warzywa pokrojone w talarki, skrapiamy dobrej jakości olejem z pestek winogron i pieczemy 40 minut (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 160 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika przykrywamy naczynie folią aluminiową, wtedy szczupak jest bardziej soczysty.

    Produkty smażone lub pieczone na oleju z pestek zachowują delikatny smak, są lekkie i chrupiące. Olej jest praktycznie bezwonny, w związku z czym nie zmienia naturalnego smaku przygotowywanej potrawy i nie nadaje tłustego posmaku.

    Mus z kalafiora: kalafiora podsmażamy na maśle, następnie zalewamy 150 ml wody ( idealny byłby bulion drobiowy), dusimy 10-15 minut. Blendujemy aż uzyskamy delikatny krem, dodajemy śmietankę. Zagotowujemy, ewentualnie jeśli wyszedł na za rzadki odparowujemy.

    angelika.kasiak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Gulasz rybny
    60 dkg filetów z ryby
    2 pory
    2 cebule
    1 papryka czerwona
    sok z cytryny
    listek laurowy, ziele angielskie
    sól, pieprz
    przyprawa do ryb
    sos Salsa Mexicana
    oliwa lub olej
    Rybę pokroić w kawałki. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i przyprawą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Pora, cebule i paprykę oczyścić, drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać listek laurowy, sos, podlać wodą i dusić do miękkości. Rybę obtoczyć w mące i obrumienić na tłuszczu. Dodać do porów z cebulą i dusić do miękkości na małym ogniu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ryba z.. kapustą w ...kapuście
    0,5 kg filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
    1 kapusta
    skórka otarta z 1 cytryny
    sok z 1 cytryny
    2 łyżki masła
    sól, pieprz
    olej
    Z kapusty zdjąć 12 zewnętrznych liści, umyć, włożyć do wrzątku i gotować na wolnym ogniu około 6 minut.Wyjąć i osączyć.Resztę kapusty poszatkować, umyć, osączyć i zeszklić na maśle z dodatkiem skórki cytrynowej. Przyprawić do smaku.Rybę umyć i podzielić na 4 porcje, skropić sokiem z cytryny.Ułożyć po 3 liście kapusty [jeden na drugim], łyżką nałożyć porcję kapusty, następnie warstwę ryby i znów warstwa kapusty.Zwinąć 4 roladki , spiąć wykałaczkami.Włożyć do garnka i dusić około 15 minut pod przykryciem.
    Ja pod koniec duszenia dodałam sos do ryby Winiary.
    Moje uwagi..dwie roladki zrobiłam z 3 liści, ale uznałam ,że to za dużo i później robiłam z 2 liści kapusty.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ryba duszona z marchewką
    0,5 kg mrożonego fileta z ryby
    1 marchewka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    1 mały koncentrat pomidorowy
    sól, pieprz
    ocet winny
    ostra papryka
    Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na oleju.Włożyć zamrożoną rybę, chwilę podsmażyć.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach..Dodać do ryby i dusić do miękkości ryby.Pod koniec duszenia dodać sól, pieprz, paprykę i ocet winny oraz koncentrat pomidorowy.Całość delikatnie wymieszać.

    OdpowiedzUsuń
  16. Krewetki z suszonymi pomidorami
    Składniki:
    250 g krewetek
    50 g masła
    2 duże ząbki czosnku
    5 sztuk suszonych pomidorów
    pieprz, sól



    Krewetki opłukać. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory. Podsmażyć mieszając. Po 2-3 minutach dodać krewetki. Smażyć po kilka minut z obu stron. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Dominika S.
    misia104@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Zupa rybna
    Składniki:

    głowy ryb pozostałe po filetowaniu (u mnie dorsz, flądra)

    marchewka

    kawałek selera

    kostka rosołowa

    łyżka przyprawy do ryb

    ziele angielskie

    pieprz

    puszka pomidorów bez skórki

    cebula

    3-4 ziemniaki

    ząbek czosnku

    łyżeczka masła

    łyżka koncentratu pomidorowego



    Rybie głowy dokładnie myjemy, osuwamy gałki oczne. Głowy umieszczamy w garnku zalewamy wodą i zagotowujemy. W trakcie gotowania usuwamy szumy. Następnie dodajemy marchewkę, selera i przyprawy. Gotujemy godzinkę. Cebulkę i pomidory kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy czosnek i cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy pomidory i sok z puszki. Smażymy ok 5 minut. Z garnka usuwany rybę. Do powstałego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po chwili dodajemy podsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku.

    Ugotowane ryby obieramy z mięsa i dekorujemy zupę na talerzu.

    Dominika S.
    misia104@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Smażona flądra
    Składniki:

    świeża flądra

    sól

    mąka

    olej do smażenia



    Ryby dokładnie myjemy, następnie filetujemy i ponownie myjemy. Oczyszczoną rybę dokładnie solimy, od środka, z wierzchu i spodu. Obtaczamy z każdej strony w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano ok 15 minut.

    Dominika S.
    misia104@o2.pl

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger