Ja zrobiłam na śniadanie ale mogą także posłużyć jako deser.
Są bardzo wilgotne i delikatne, polecam.
Placuszki z jabłkami na maślance.
Składniki:
- 2 nieduże jabłka
- 2 szklanki maślanki - miałam domowej roboty
- 1 jajo
- 3/4 szklanki mąki owsianej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
- Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w kosteczkę.
- Do miski wsypałam obie mąki, wymieszałam.
- Maślankę wymieszałam z jajem i dodałam do mąki, wymieszałam.
- Na koniec włożyłam pokrojone jabłka i jeszcze raz wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na rozgrzanym nieduże placuszki z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu osączałam na ręczniku papierowym i posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zimowo - kropelkowo |
6 komentarze
super wygląda, pewnie również smak jeszcze lepszy :D
OdpowiedzUsuńOczywiście, smakuje obłędnie ale aby się także o tym przekonać wystarczy je usmażyć, pozdrawiam.
UsuńO Boże, podobne robiła moja babcia tylko jabłka tarła na dużych oczkach...
OdpowiedzUsuńWzruszyłam się, przypomniało mi się dzieciństwo...
Poczułam ten smak...Dzięki Dorcia :)))))
Miło mi bardzo że wzbudziłam wspomnienia.Dziękuję Dorka.
UsuńRobię czasem podobne placuszki:)))bardzo je lubimy:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńSą pyszne i wcale się nie dziwię że zajadacie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.