sobota, 9 stycznia 2016

Pieróg z kaszanki w cieście francuskim

Pieróg z kaszanki to pyszna alternatywa do zwykłych małych pasztecików.
Robi się bardzo szybko a jest aromatyczny i smakowity, do barszczyku czerwonego znakomity, sam oczywiście też smakuje obłędnie.
Zapraszam i polecam gorąco.
Pieróg z kaszanki w cieście francuskim.



                    Składniki:
  • 500 g kaszanki
  • 2 jabłka - u mnie szara reneta
  • 2 duże cebule
  • sól morska
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • masło klarowane do smażenia
  • 375 g - 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajo do posmarowania ciasta


Kaszankę obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki.
Jabłka obrałam ze skórki i pokroiłam na ósemki.
Cebulę pokroiłam w pół plastry.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim cebulę, potem dodałam plastry kaszanki, rozpróżyłam je i dodałam jabłko. Smażyłam aż jabłka się rozgotowały.
Doprawiłam kaszankę solą i pieprzem.
Ciasto francuskie przekroiłam na dwie części, jedna trochę większa od drugiej.
Na mniejszej części rozłożyłam kaszankę, rozprowadziłam ją na środku i przykryłam większym płatem ciasta.
Ciasto zalepiłam na brzegach i utworzyłam grubszy brzeg zawijając ciasto do środka.

Ponacinałam wierzch ciasta aby para miała gdzie uchodzić podczas pieczenia.
Wierzch ciasta posmarowałam roztrzepanym jajem.
Piekłam pieróg w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut aż wierzch ciasta się zrumienił.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Bałtyk

2 komentarze

  1. Lubię ciasto francuskie.
    Rzadko jem kaszankę ale muszę przyznać, że bardzo, bardzo lubię.
    Nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić taką potrawę.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger