Robi się bardzo szybko a jest aromatyczny i smakowity, do barszczyku czerwonego znakomity, sam oczywiście też smakuje obłędnie.
Zapraszam i polecam gorąco.
Pieróg z kaszanki w cieście francuskim.
Składniki:
- 500 g kaszanki
- 2 jabłka - u mnie szara reneta
- 2 duże cebule
- sól morska
- pieprz młotkowany z kolendrą
- masło klarowane do smażenia
- 375 g - 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajo do posmarowania ciasta
Kaszankę obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki.
Jabłka obrałam ze skórki i pokroiłam na ósemki.
Cebulę pokroiłam w pół plastry.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim cebulę, potem dodałam plastry kaszanki, rozpróżyłam je i dodałam jabłko. Smażyłam aż jabłka się rozgotowały.
Doprawiłam kaszankę solą i pieprzem.
Ciasto francuskie przekroiłam na dwie części, jedna trochę większa od drugiej.
Na mniejszej części rozłożyłam kaszankę, rozprowadziłam ją na środku i przykryłam większym płatem ciasta.
Ciasto zalepiłam na brzegach i utworzyłam grubszy brzeg zawijając ciasto do środka.
Ponacinałam wierzch ciasta aby para miała gdzie uchodzić podczas pieczenia.
Wierzch ciasta posmarowałam roztrzepanym jajem.
Piekłam pieróg w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut aż wierzch ciasta się zrumienił.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Bałtyk |
2 komentarze
Lubię ciasto francuskie.
OdpowiedzUsuńRzadko jem kaszankę ale muszę przyznać, że bardzo, bardzo lubię.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić taką potrawę.
Pozdrawiam:)
Zachęcam gorąco, pozdrawiam Lusiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.