Dodatek do mdłej jednak fasoli filecików anchois i kaparów nadaje paście charakteru i wyrazistości.
Polecam serdecznie do wypróbowania na przyjęcia karnawałowe.
Dodatek skórki cytrynowej zmniejsza wzdęcia a odpowiednio gotowana fasola eliminuje je całkowicie więc nie martwicie się.
Pasta z białej fasoli z anchois i kaparami.
Składniki:
- 200 g ugotowanej białej fasoli - może być z puszki
- 3 duże ząbki czosnku
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 - 3 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 - filecików anchois
- 8 - 10 kaparów
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- ewentualnie sól do smaku
Rano zlałam wodę i ponownie zalałam zimną wodą, fasolę ugotowałam do miękkości z odrobiną soli.
Ugotowaną i ostudzoną fasolę włożyłam do kielicha blendera i dodałam posiekany czosnek, skórkę i sok z cytryny, słodką paprykę, zmiksowałam na gładką masę.
Dodałam teraz oliwę i fileciki anchois a także kapary, zmiksowałam i jeśli nie jest dość słona choć wątpię to dosypcie soli.
Pastę przełożyłam do miseczki i z wierzchu polałam oliwą.
Smacznego.
Źródło tuta [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Zakochana w polskim morzu |
2 komentarze
Fajne połączenie smaków , uwielbiam takie pasty :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zachęcam do wypróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.