wtorek, 12 stycznia 2016

Łosoś z sosem z tahini i buraczki

No to poszalałam ale rezultat wyszedł znakomity.
Podałam łososia, ulubioną rybę z jeszcze bardziej ukochanymi buraczkami zasmażanymi [ klik ] a całości dopełnił sos majonezowy z tahini, pasuje do wszystkiego jak mówi autor Tomasz Jakubiak.
Polecam gorąco sprawcie sobie taki obiad.
Łosoś z sosem z tahini i buraczki.

   
                Składniki:
  • 1 filet z łososia ok. 400 g 
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • olej do smażenia
  • cytryna do podania
  • buraczki zasmażane [ klik ]
               Sos:
  • 100 ml majonezu
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • roszponka do podania

Łososia posypałam solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawiłam na 10 minut.
Po tym czasie smażyłam rybę na oleju najpierw od strony skóry a przewróciłam na drugą stronę jak zmieniający się kolor ryby na jasnoróżowy był około 1/3 grubości filetu.
Dosmażałam jeszcze chwilę na drugiej stronie.
Do miseczki włożyłam majonez, dodałam pastę tahini - jak ją zrobić znajdziecie tutaj [ klik ], sok z cytryny i dokładnie wymieszałam.
Łososia podałam z roszponką, sosem z tahini oraz buraczkami zasmażanymi a także z cząstkami cytryny.
Smacznego.
Przepis na łososia i buraczki autorski, na sos Tomek Jakubiak.
"Podróże małe i duże" 
Jak ptaki do gwiazd

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger