Podałam łososia, ulubioną rybę z jeszcze bardziej ukochanymi buraczkami zasmażanymi [ klik ] a całości dopełnił sos majonezowy z tahini, pasuje do wszystkiego jak mówi autor Tomasz Jakubiak.
Polecam gorąco sprawcie sobie taki obiad.
Łosoś z sosem z tahini i buraczki.
Składniki:
- 1 filet z łososia ok. 400 g
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- olej do smażenia
- cytryna do podania
- buraczki zasmażane [ klik ]
- 100 ml majonezu
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- sok z 1/2 cytryny
- roszponka do podania
Łososia posypałam solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawiłam na 10 minut.
Po tym czasie smażyłam rybę na oleju najpierw od strony skóry a przewróciłam na drugą stronę jak zmieniający się kolor ryby na jasnoróżowy był około 1/3 grubości filetu.
Dosmażałam jeszcze chwilę na drugiej stronie.
Do miseczki włożyłam majonez, dodałam pastę tahini - jak ją zrobić znajdziecie tutaj [ klik ], sok z cytryny i dokładnie wymieszałam.
Łososia podałam z roszponką, sosem z tahini oraz buraczkami zasmażanymi a także z cząstkami cytryny.
Smacznego.
Przepis na łososia i buraczki autorski, na sos Tomek Jakubiak.
"Podróże małe i duże"
Jak ptaki do gwiazd |
2 komentarze
Iście królewski obiad:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPyszny był to prawda. Pozdrawiam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.