Część grzybów to grzyby leśne a część to malutkie pieczarki takie jak do marynowania.
Dodatkowo ryż na sypko i danie gotowe.
Kurczak z grzybami i ryżem.
- 1 filet z kurczaka
- 250 g małych pieczarek
- 200 g grzybów leśnych - miałam mrożone
- 1 papryka słodka ramiro
- 1 cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- garść bazylii tajskiej
- 3 - 4 łyżki sosu ostrygowego
- sól morska
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
- olej do smażenia
- 1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko
Przygotowanie dania:
- Kurczaka pokroiłam w paski, posoliłam i posypałam pieprzem a także natarłam sosem ostrygowym.
- Smażyłam paski kurczaka na maśle klarowanym.
- Cebulę pokroiłam w piórka, paprykę w paseczki, czosnek w plasterki.
- Grzyby leśne pokroiłam w paski a pieczarki pozostawiłam w całości.
- Na oleju podsmażyłam grzyby ze szczyptą soli, pieprzu i rozmarynem jakieś 10 minut.
- Grzyby zdjęłam z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyłam cebulę, paprykę i czosnek.
- Do podsmażonych warzyw włożyłam podsmażone grzyby, kurczaka i wsypałam garść posiekanej bazylii tajskiej.
- Podałam z ryżem na sypko.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rozewie Morze Bałtyckie |
2 komentarze
Dawno Cię nie odwiedzałam ale u mnie trochę kiepsko ze zdrowiem,U Ciebie jak zwykle bardzo smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńReniu dziękuję i życzę Ci zdrowia, wracaj do formy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.