piątek, 8 stycznia 2016

Kurczak z grzybami i ryżem

Pysznie podany, aromatyczny kurczak z grzybami.
Część grzybów to grzyby leśne a część to malutkie pieczarki takie jak do marynowania.
Dodatkowo ryż na sypko i danie gotowe.
Kurczak z grzybami i ryżem.

Składniki: 
  • 1 filet z kurczaka
  • 250 g małych pieczarek
  • 200 g grzybów leśnych - miałam mrożone
  • 1 papryka słodka ramiro
  • 1 cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • garść bazylii tajskiej
  • 3 - 4 łyżki sosu ostrygowego
  • sól morska
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko

Przygotowanie dania:
  • Kurczaka pokroiłam w paski, posoliłam i posypałam pieprzem a także natarłam sosem ostrygowym.
  • Smażyłam paski kurczaka na maśle klarowanym.
  • Cebulę pokroiłam w piórka, paprykę w paseczki, czosnek w plasterki.
  • Grzyby leśne pokroiłam w paski a pieczarki pozostawiłam w całości.
  • Na oleju podsmażyłam grzyby ze szczyptą soli, pieprzu i rozmarynem jakieś 10 minut.
  • Grzyby zdjęłam z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyłam cebulę, paprykę i czosnek.
  • Do podsmażonych warzyw włożyłam podsmażone grzyby, kurczaka i wsypałam garść posiekanej bazylii tajskiej.
  • Podałam z ryżem na sypko.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rozewie Morze Bałtyckie

2 komentarze

  1. Dawno Cię nie odwiedzałam ale u mnie trochę kiepsko ze zdrowiem,U Ciebie jak zwykle bardzo smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger