Szybko się robi a potem pysznie się zajada.
Po wyżerce świąteczno - noworocznej lżejsze dania będą akurat na naszych stołach.
Zachęcam do zrobienia.
Dyniowe kopytka z grzybowym sosem.
Składniki:
- Kopytka:
- 500 g ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków
- 1 jajo
- 1 szklanka pure z dyni
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli morskiej
- masło do smażenia
Sos grzybowy:
Przygotowanie:
Smacznego.
Przepis autorski.
- 300 g grzybów mieszanych leśnych świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki posiekanych igiełek rozmarynu
- 1 duży ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz
- 100 ml śmietanki 30 %
Przygotowanie:
- Grzyby oczyściłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim grzyby, jakieś 8 minut razem z posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem.
- Potem dodałam posiekany czosnek i zalałam grzyby śmietanką.
- Gotowałam aż sos zgęstniał, 3 minuty.
- Ugotowane i przeciśnięte ziemniaki wyłożyłam na blat,dodałam pure dyniowe, mąkę i szczyptę soli.
- Zagniotłam szybko ciasto, starając się jak najmniej podsypywać mąką aby nie były kopytka twarde.
- Podsypujecie tylko tyle aby nie kleiło się do rąk.
- Uformowałam z ciasta wałek i pokroiłam na kopytka.
- Smażyłam kopytka na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor.
- Podałam kopytka z sosem grzybowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Borowik brunatny |
6 komentarze
posiłek wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńPolecam mój posiłek bo pyszny Ci on. Magda dziękuję.
UsuńDeliciosas fotos, um abraço e um bom ano de 2016.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPo przejrzeniu bloga, z przyjemnością dodam go do linków u mnie, gdyż mam zamiar stworzyć zbiór ciekawych i wartych zobaczenia stron dot. różnych tematów :)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.