wtorek, 26 stycznia 2016

Golonka zapiekana w kapustach trzech

Danie zrobiłam pod wpływem chwili znajdując w lodówce brukselkę i nie mając innego pomysłu na nią.
W rezultacie danie wyszło pysznie i dlatego polecam tak podaną golonkę.
Mięso upieczone w kapuście jest soczyste i delikatne.
Golonka zapiekana w kapustach trzech.
  
                 Składniki:
  • 600 - 700 g kapusty kiszonej
  • 1/4 główki kapusty białej
  • 500 g brukselki
  • 800 g golonki wieprzowej bez kości
  • 1 łyżeczka suszu z kani
  • 1 łyżeczka suszu z opieniek
  • 1 łyżka suszu z pomidorów
  • 1 łyżka ziaren kozieradki
  • 100 ml oleju czosnkowego
  • 1 łyżka ziela kocanki
  • sól morska
  • pieprz
Kapustę białą poszatkowałam, brukselkę obrałam a kapustę kiszoną pokroiłam drobniej.
Naczynie do zapiekania skropiłam olejem czosnkowym i włożyłam do niego wszystkie kapusty, dodałam przyprawy, wymieszałam palcami.
Golonkę delikatnie posoliłam i posypałam pieprzem.
Na środku kapusty zrobiłam  zagłębienie i włożyłam tam zwiniętą golonkę, przykryłam kapustą.

Polałam całość resztą oleju czosnkowego.
Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 160 C z opcją grzania góra/dół i piekłam 2 godziny z przykryciem.
Tak prosto a tak pysznie, polecam.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
A wtedy świeciło słońce i było ciepełko

4 komentarze

  1. Może wstyd się przyznać ale ja uwielbiam golonkę:)))może następnym razem według Twojego przepisu:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne.
    Dorotko, wypróbuję ten przepis.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger