W rezultacie danie wyszło pysznie i dlatego polecam tak podaną golonkę.
Mięso upieczone w kapuście jest soczyste i delikatne.
Golonka zapiekana w kapustach trzech.
Składniki:
- 600 - 700 g kapusty kiszonej
- 1/4 główki kapusty białej
- 500 g brukselki
- 800 g golonki wieprzowej bez kości
- 1 łyżeczka suszu z kani
- 1 łyżeczka suszu z opieniek
- 1 łyżka suszu z pomidorów
- 1 łyżka ziaren kozieradki
- 100 ml oleju czosnkowego
- 1 łyżka ziela kocanki
- sól morska
- pieprz
Naczynie do zapiekania skropiłam olejem czosnkowym i włożyłam do niego wszystkie kapusty, dodałam przyprawy, wymieszałam palcami.
Golonkę delikatnie posoliłam i posypałam pieprzem.
Na środku kapusty zrobiłam zagłębienie i włożyłam tam zwiniętą golonkę, przykryłam kapustą.
Polałam całość resztą oleju czosnkowego.
Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 160 C z opcją grzania góra/dół i piekłam 2 godziny z przykryciem.
Tak prosto a tak pysznie, polecam.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
A wtedy świeciło słońce i było ciepełko |
4 komentarze
Może wstyd się przyznać ale ja uwielbiam golonkę:)))może następnym razem według Twojego przepisu:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńAleż to żaden wstyd,my tez ją uwielbiamy. Pozdrowienia Reniu.
UsuńTo musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńDorotko, wypróbuję ten przepis.
Pozdrawiam:)
Bardzo proszę, niech smakuje.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.