Ciasto jest puszyste, wilgotne i bardzo smakowite.
Ciasto dyniowe z czekoladą.
Składniki: ( keksówka 21 x 9 )
- 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 lekko zaokrąglona łyżeczka sody
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka gęstego pure z dyni
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
- 100 g gorzkiej czekolady
- cukier puder do posypania
Do miski wsypałam mąkę, dodałam cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę, jajo, cukier, pure z dyni, olej i śmietanę.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Czekoladę posiekałam i włożyłam do ciasta, wymieszałam.
Keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą i włożyłam do niej ciasto.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Ślimakowe wędrówki |
8 komentarze
Wygląda naprawdę smakowicie i na dodatek jest zdrowe. Szkoda, że właśnie w weekend przetworzyłam na zupę ostatnią dynię z własnego ogródka. Ale rozejrzę się po marketach, może jeszcze są dostępne:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Jeszcze znajdziesz nie jedną dynię w markecie, pozdrawiam.
UsuńExcelente trabalho e belas fotografias.
OdpowiedzUsuńUm abraço e boa semana.
Dziękuje bardzo.
UsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńProszę zatem wypróbować.
UsuńMan nadzieję, że w gazowym piekarniku grzejącym tylko od dołu też się uda. Pozdrawiam, Beata
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak, pieczesz do suchego patyczka.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.