Tym razem Amber wybrała chleb z burakami Emmanuela Hadjiandreou a przepis pochodzi z książki How to Make Bread.
Emmanuel Hadjiandreou ma charakterystyczny sposób zagniatania chleba który przedstawiam Wam krótkim filmikiem.
Chleb wyszedł super, centki buraków po rozkrojeniu są bardzo widowiskowe a sam chleb sprężysty, puszysty i ma wyborny smak.
Polecam wszystkim aby taki chleb sobie sprawili.
Tym co kochają zakwasowce to na zakwasie a tym co dopiero zaczynają można zrobić na drożdżach.
Pieczemy?
Chleb z burakiem w Styczniowej Piekarni.
Składniki: ( 1 okrągły bochen )
- 370 g mąki pszennej
- 8 g soli
- 160 g startych na tarce o dużych oczkach buraków - u mnie 1 duży burak
- 220 g aktywnego zakwasu - u mnie żytni lub 4 - 5 g suchych drożdży
- 200 g ciepłej wody - 20 C
- 15 g oliwy
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszałam z solą w jednej misce.
- W drugiej misce wymieszałam zakwas, oliwę i wodę.
- Do miski z mokrymi składnikami dodałam zawartość miski z mąką i wymieszałam.
- Buraki obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam je do masy na ciasto i wymieszałam.
- Odstawiłam miskę z ciastem przykrytą ściereczką na 10 minut.
- Po tym czasie wyjęłam ciasto na blat wysypany mąką i zagniatałam 10 s i zostawiłam ciasto na blacie przykryte miską na 10 minut.
- Tak powtarzałam ten proces jeszcze cztery razy.
- Jak zagniatałam ciasto pokazałam na filmie.
- Po ostatnim zagniataniu nakryłam ciasto na blacie miską i pozostawiłam do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Potem przeniosłam uformowany bochenek do koszyka do wyrastania wysypanego semoliną i wyłożonego gazą.
- Przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrastania aż podwoił swoją objętość w ciepłym miejscu - u mnie piekarnik z włączoną żarówką - na 2 do 6 godzin.
- Mój chleb wyrastał 6 godzin.
- Piekarnik nagrzałam do 220 C i w postawiłam w nim foremkę z wodą.
- Jak piekarnik się nagrzał przeniosłam na blaszkę chleb górą do dołu, nacięłam nożem, dolałam wody do foremki, zmniejszyłam temperaturę na 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb przez 40 - 45 minut.
- Ostukany chleb od spodu po upieczeniu wydaje głuchy odgłos.
- Chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Razem ze mną chleb wypiekali:
Akacjowy blog
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Dzieje kuchennej Wiewióry
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Leśny Zakątek
Moje Małe Czarowanie
Nie tylko na słodko
nie-Ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Prawo do gotowania z pasją
Smakowity cleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
Przepis Emmanuel Hadjiandreou
"Podróże małe i duże"
Mazurki |
14 komentarze
Pięknie upieczony!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że byłaś z nami w styczniowej Piekarni.
I mnie miło było Amber.Do następnego.
UsuńCiekawie wygląda ten chleb.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
I ja pozdrawiam. Chleb jest pyszny.
UsuńDorotko, Twój chlebek jest naprawdę widowiskowy:) Dzięki za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńNiko dziękuję.
UsuńDorotko, dziękuję za wspólne wypiekanie. Już Cię dopisałam do listy :) Do następnego :)
OdpowiedzUsuńDo następnego Berni.
UsuńDorotko-wyszedł wspaniale. Miło było piec razem z Tobą :) Piękne mazurki na zdjęciu :) pozdrawiam serdecznie M.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu bardzo gorąco :-)
Usuńślicznie Ci się upiekł! i ta intensywna czerwień!
OdpowiedzUsuńzaraz dopisuję Cię na listę :)
Dzięki Wiewiórko. Do nstępnego.
UsuńZrobiłaś własny filmik do przepisu, super!
OdpowiedzUsuńCieszę że się podoba, i ja dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.