Zakupcie mąkę z ciecierzycy i dodawajcie ją do potraw bo jest zdrowa i bezpieczna nawet dla bezglutenowców.
Polecam dziś pyszny bochen chleba, zadowoli niejedno podniebienie.
Chleb pszenno - żytnio - cieciorkowy.
Składniki: ( forma 33 x 16 )
- 450 g mąki pszennej T 650
- 150 g mąki z cieciorki
- 50 g otrębów żytnich
- 1,5 łyżeczki soli
- 27 g świeżych drożdży
- 500 ml letniej wody
- czarnuszka do posypania
Drożdże rozpuściłam w wodzie.
Do miski wsypałam mąki, otręby oraz sól, wymieszałam.
Teraz wlałam wodę i wymieszałam do połączenia składników, ciasto jest dość luźne.
Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami, przelałam do niej ciasto na chleb.
Formę przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania na około godzinę.
Ciasto wyrośnie do wysokości formy, wtedy posypałam chleb ziarenkami czarnuszki.
Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb przez 35 - 40 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Sierpniowe fale Bałtyku |
2 komentarze
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Kinga.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.