Prosty w wykonaniu, szybko rośnie i jeszcze szybciej znika, polecam gorąco.
Chleb dyniowy na drożdżach.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej T 650
- 50 g mąki pszennej graham T 1850
- 150 g suchego pure z dyni
- 1,5 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 30 g suchych drożdży
- garść pestek słonecznika
- 500 ml letniej wody
Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie.
Do miski wsypałam obie mąki, dodałam pure z dyni, sól, cukier oraz pestki słonecznika, wymieszałam.
Teraz do mąki wlałam wodę z rozpuszczonymi drożdżami i dobrze wymieszałam do połączenia składników.
Formę keksową wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
Przykryłam foremkę ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto wyrośnie do wysokości foremki.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut, patyczek wbity w chleb musi być suchy.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z foremki i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Złoto Morza Bałtyckiego |
4 komentarze
Mniam, uwielbiam taki :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, to prawda.
UsuńMa piękny kolorek :-)
OdpowiedzUsuńDynia hokkaido taki mu nadała.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.