Upieczenie takich chmurek to najlepszy sposób na wykorzystanie białek a efekt zadziwi każdego.
Polecam same lub z miodem czy ulubioną konfiturą.
Zabieramy się do smażenia wszak karnawał mamy.
Białkowe placuszki.
Składniki:
- 4 białka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Białka przeważnie mam zamrożone dlatego wyjmuję je dzień wcześniej i zostawiam do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
- Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodałam cukier i cukier waniliowy i ubijałam jeszcze chwilę.
- Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawałam do białek mieszając łyżką drewnianą.
- Rozgrzałam olej i do gorącego dwoma łyżkami - jedną nabierałam masę a drugą zsuwałam do oleju.
- Łyżki maczałam w gorącym oleju aby masa nie przywierała.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor, osączałam na ręczniku papierowym.
- Posypałam cukrem pudrem.
- Uważajcie aby nie przesadzić z ilością bo mogą zniknąć za szybko.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Stawy w Konstantynowie Łódzkim - grudzień 2015 |
12 komentarze
wyglądają przepysznie - idealne na karnawał :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, są wyborne.
UsuńHmm przyznam, ze pierwszy raz słyszę o mrożeniu białek :) Faktycznie czasem nie ma co z nimi zrobic jak zostają... Przepis ciekawy i z pewnością go wykorzystam w swojej kuchni bo lubimy z córką takie smakołyki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
martaimama.blogspot.com
Mrożę białka od zawsze, na bezy czy Pavlową są najlepsze mrożone bo odstoją się podczas rozmrażania i wtedy nie opadną bezy.
UsuńWypróbuj ta metodę koniecznie.
Super pomysł muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Asia i napisz czy smakowały?
UsuńPięknie rumiane i niesamowicie puszyste:) już mamy na nie ochotę ale zrealizujemy jutro na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko:)
Proszę napisać czy smakowały?
Usuńświetna propozycja! Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za zaproszenie.
UsuńExpresowe - ciasto przygotowałam w czasie smażenia ostatnich pączków i pyszne - nie wiem dlaczego przypominają mi swoim smakiem herbatniki Petit Beurre. Na pewno jeszcze nie jeden raz skorzystam z tego przepisu :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis, darwinka
OdpowiedzUsuńFajnie że placuszki przywołały takie wspomnienia i "ten" smak, jest mi niezmiernie miło. Pozdrawiam Ciebie darwinko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.