niedziela, 27 grudnia 2015

Zupa grzybowa na zakwasie

Zupa grzybowa u mnie na wigilijnym stole gości na zmianę z barszczem czerwonym.
Tym razem dodałam do niej zakwasu żytniego i efekt był znakomity, popróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie na inna wersję zupy grzybowej, pysznej.
Zupa grzybowa na zakwasie.

Składniki:
  • 500 g grzybów leśnych mieszanych świeżych lub mrożonych
  • 1500 ml bulionu grzybowego
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 4 - 5 łyżek świeżego tymianku
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • sól morska
  • pieprz
  • ulubiony makaron - miałam kolanka - świderki

Przygotowanie zupy:
  • Cebulkę pokroiłam w drobną kosteczkę i podsmażyłam na oleju, dodałam na patelnię oczyszczone grzyby.
  • Podsmażałam grzyby 5 minut, przełożyłam do garnka, zalałam bulionem i gotowałam 10 minut.
  • Wlałam do garnka śmietankę oraz rozprowadzony wodą zakwas i chwilę jeszcze gotowałam, dodałam sól, pieprz oraz listki tymianku.
  • Makaron ugotowałam al'dente.
  • Podałam zupę z makaronem.
Smacznego. 
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jastrzębia Góra woj. pomorskie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger