Tym razem dodałam do niej zakwasu żytniego i efekt był znakomity, popróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie na inna wersję zupy grzybowej, pysznej.
Zupa grzybowa na zakwasie.
- 500 g grzybów leśnych mieszanych świeżych lub mrożonych
- 1500 ml bulionu grzybowego
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 1 łyżka oleju
- 1 duża cebula
- 4 - 5 łyżek świeżego tymianku
- 200 ml śmietanki 30 %
- sól morska
- pieprz
- ulubiony makaron - miałam kolanka - świderki
Przygotowanie zupy:
- Cebulkę pokroiłam w drobną kosteczkę i podsmażyłam na oleju, dodałam na patelnię oczyszczone grzyby.
- Podsmażałam grzyby 5 minut, przełożyłam do garnka, zalałam bulionem i gotowałam 10 minut.
- Wlałam do garnka śmietankę oraz rozprowadzony wodą zakwas i chwilę jeszcze gotowałam, dodałam sól, pieprz oraz listki tymianku.
- Makaron ugotowałam al'dente.
- Podałam zupę z makaronem.
Smacznego.
4 komentarze
Ciekawy pomysł na zrobienie zupy grzybowej na zakwasie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam tak ugotować zupy grzybowej.
Pozdrawiam:)*
Spróbuj koniecznie, będziesz zachwycona.
UsuńZupę grzybową bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńTa z zakwasem pokochasz.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.