Prosta w wykonaniu a tak pyszna że nie sposób przejść obok niej obojętnie.
W środku same pyszności czyli rukola z mnóstwem witamin i pyszny parmezan a także nasz kochany oscypek.
Rezultat rewelacyjny, polecam serdecznie.
Tarta z rukolą.
Składniki: ( forma 26 cm )
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g rukoli
- 100 g parmezanu
- 100 g oscypka
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- 1 żółtko
- sól morska
- pieprz
- 4 - 5 małych konserwowych patisonów
Ciasto rozwałkowałam na okrąg większy dużo od formy do tarty.
Rukolę umyłam i osuszyłam, lekko ją pokroiłam.
Oba sery starłam na tarce o drobnych oczkach.
Do miski wbiłam jaja, dobrze je roztrzepałam, dodałam starte sery, wymieszałam i dodałam mleko, sól i pieprz do smaku.
Na końcu dodałam posiekaną rukolę.
Na dno formy wylałam mieszankę z rukolą i zawinęłam brzegi ciasta do środka.
Na środku tarty poukładałam plastry pokrojonych patisonów.
Krawędzie ciasta posmarowałam rozmąconym żółtkiem.
Tartę włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na 5 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 180 C i piekłam jeszcze 35 - 45 minut.
Wykałaczka wetknięta w ciasto ma być sucha.
Tartę należy podać gorącą.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Złotem oprószone |
4 komentarze
Bardzo lubię rukolę, więc to moje smaki :)
OdpowiedzUsuńJeśli tak to zapraszam do wypróbowania przepisu, będzie smakowało.
UsuńTwoje kreacje nie dość że piękne to jeszcze smaczne:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńO jak miło Reniu, częstuj się. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.