No bo myślałam: zupa z mięsem i mlekiem kokosowym, jakoś mi nie pasowało a okazało się że to najpyszniejsza zupa jaką ostatnio jedliśmy, polecam serdecznie.
W Tajlandii wiedzą co dobre, przekonałam się już nie raz choć w samym kraju jeszcze nie byłam, wszystko przede mną.
Tajska zupa z kurczakiem - Tom Kha Gai.
Składniki: 2 porcje
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego - 250 ml
- 5 centymetrów korzenia imbiru
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 3 listki limonki kafir
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1/2 papryczki chili
Przygotowanie zupy:
- Korzeń imbiru obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki.
- W garnku wymieszałam mleczko kokosowe i bulion, dodałam plasterki imbiru.
- Gotowałam zupę na małym ogniu przez 10 minut.
- Mięso z kurczaka pokroiłam w paski.
- Dodałam do garnka z zupą mięso, listki limonki kafir oraz sos rybny i cukier, gotowałam 8 - 10 minut.
- Dodałam teraz posiekaną kolendrę i posiekaną papryczkę chili, wymieszałam.
- Podawałam dobrze ciepłą.
Smacznego.
Przepis kuchni tajskiej.
"Podróże małe i duże"
Las polskiej złotej jesieni - Julianów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.