Pachnie pomarańczami i jabłkami, cynamonem i świętami, polecam.
Kruche ciasto, aromatyczne i wilgotne wnętrze, będzie znakomitym uzupełnieniem menu świątecznego.
Niech Wam smakuje.
Szarlotka z pomarańczowo - dyniowym budyniem.
Składniki: ( forma 24 x 24 )
Spód:
- 140 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 110 g zimnego masła
- 1 jajo
- szczypta soli
- 440 g obranych jabłek
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 200 g obranej i wypestkowanej dyni hokkaido
- 200 g miąższu z pomarańczy bez białych błonek
- 3/4 szklanki wody do gotowania dyni
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/4 szklanki wody
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki zimnego masła
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Z podanych składników na spód szarlotki zagniotłam elastyczne ciasto.
- Ciastem wyłożyłam spód natłuszczonej blaszki i wstawiłam na godzinę do lodówki.
- Jabłka obrałam i pokroiłam w drobną kostkę.
- W garnku rozpuściłam masło i wsypałam cukier a jak się rozpuścił dołożyłam jabłka i smażyłam na małym ogniu jakieś 10 minut aż jabłka całkiem się rozpadną.
- Do jabłek na koniec wsypałam cynamon i chwilę razem gotowałam.
- Odstawiłam do przestudzenia.
- Dynię obrałam ze skórki i wydrążyłam nasiona, pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka, zalałam wodą, wsypałam cukier i gotowałam do miękkości.
- Potem dodałam do dyni cząstki pomarańczy i wszystko zmiksowałam na gładką masę.
- W 1/4 szklanki wody rozmieszałam żółtko, obie mąki i cukier waniliowy.
- Zmiksowaną dynię z pomarańczą zagotowałam i wlałam do niej mieszankę mąki i żółtka, energicznie mieszając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam aż budyń zgęstniał.
- Potem budyń wystudziłam.
- Składniki na kruszonkę włożyłam do miseczki i rozcierałam palcami aż powstały okruszki.
- Blaszkę z ciastem wyjęłam z lodówki, nakłułam widelcem i na ciasto wyłożyłam jabłka, a na nie wylałam budyń pomarańczowo - dyniowy.
- Na wierzchu wysypałam kruszonkę.
- Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam przez 45 minut lub do momentu aż ciasto się zrumieni.
- Wystudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Po równi pochyłej |
1 komentarze
Jest obłędne w smaku, zachęcam do zrobienia.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.