Szybki w wykonaniu tylko trochę czasu potrzeba aby się schłodził.
Polecam serdecznie do kawy czy herbaty.
Śmietanowiec z figami i morską bryzą.
Składniki: salaterka 20 cm średnicy
- 400 ml śmietany kwaśnej 18 %
- 1 galaretka cytrynowa
- 150 ml wrzątku
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 figi
- 1 łyżka suszonych wiśni
- 1 łyżka suszonych czereśni
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1 galaretka pastelowa Blue Ocean
- 300 ml wrzątku
- 2 łyżki powideł śliwkowych + 2 łyżki wody do polania deseru
Przygotowanie śmietanowca:
- Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 150 ml wrzącej wody, pozostawiłam do wystygnięcia.
- Galaretkę pastelową Blue Ocean rozpuściłam w 300 ml wrzącej wody i pozostawiłam do wystygnięcia.
- Figi pokroiłam w cząstki.
- Śmietanę wymieszałam z cukrem pudrem a potem wlałam tężejącą galaretkę oraz rozpuszczoną w 2 łyżkach wody żelatynę, wymieszałam.
- Salaterkę wyłożyłam folią spożywczą i wylałam na dno połowę masy śmietankowej.
- W masę powciskałam łyżkę wiśni suszonych i cząstki jednej figi oraz po troszku rozmieściłam powidła śliwkowe - 2 łyżki.
- Wstawiłam salaterkę do lodówki do stężenia.
- Potem na masę śmietankową wylałam połowę niebieskiej galaretki.
- Ponownie wstawiłam do lodówki.
- Po stężeniu znowu wylałam masę śmietankową i teraz powciskałam w nią cząstki figi, suszone czereśnie i 2 łyżki powideł śliwkowych.
- Wstawiłam do lodówki do stężenia.
- Na koniec dodałam resztę galaretki i znowu do lodówki aby masa stężała.
- Deser powinien stać w lodówce co najmniej 3 - 4 godziny.
- Potem wyjęłam salaterkę z lodówki i górą do dołu wyjęłam na talerz, zdjęłam folię i polałam powidłami śliwkowymi wymieszanymi z wodą przegotowaną.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Mój ulubiony zachód słońca |
2 komentarze
Wygląda smakowicie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.