Dlatego na codzienne dania mniej czasu zostało, to dzisiejsze za dużo czasu nie potrzebuje, zachęcam do spróbowania.
Użyłam tutaj dyni Biały Dzik podobno najsmaczniejszej z dyń.
Smażone warzywa z makaronem.
Składniki:
- 1 źdźbło trawy cytrynowej
- 1 papryka czerwona
- 4 - 5 różyczek kalafiora
- 1 cebula
- 1 dymka
- 1 mały bakłażan
- 1/2 dyni "Biały Dzik"
- 6 małych patisonów konserwowych
- garść opieniek - mogą być pieczarki
- listki z 1 gałązki mięty
- 2 łyżki listków szałwii
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki wody
- 50 g makaronu instant do dań azjatyckich
- 1/2 łyżeczki mieszanki ognistej
- sól morska
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Cebulę pokroiłam w piórka, dymkę posiekałam.
W paski pokroiłam bakłażana i paprykę.
Różyczki kalafiora podzieliłam na mniejsze kawałki.
Dynię obrałam i pokroiłam w dużą kostkę.
Źdźbło trawy cytrynowej rozbiłam trzonkiem noża aby uwolnić aromat.
Grzyby oczyściłam, ja miałam świeże ale mogą być mrożone albo pieczarki.
Patisonki przekroiłam na ćwiartki.
Na oleju smażyłam po kolei po 2 minuty każde warzywo dodając następne.
Zaczęłam od cebuli i dymki, potem trawa cytrynowa, kalafior, dynia, papryka, bakłażan, opieńki.
Podlałam teraz warzywa 1/2 szklanki wody, wlałam sos sojowy i smażyłam 10 minut, dodałam patisony.
Potem dodałam listki mięty i szałwii oraz makaron i smażyłam jeszcze 5 minut.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz mieszanką ognistą.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Podróż na złotym szlaku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.