Wiecie co? są wyśmienite i godne spróbowania, znikają szybko, za szybko, na święta zrobię drugie.
Spróbujcie i powiedzcie jak Wam smakowało.
No to do dzieła, zachęcam.
Śledzie z selerem.
Składniki:
- 500 g solonych filetów śledziowych matjasów
- 1/2 średniego selera
- 1 średnie jabłko
- 1 cebula
Sos:
Źródło tutaj [ klik ]
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 12 %
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- sól perska niebieska - może być zwykła
- pieprz
- cukier do smaku
- Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie około dwóch godzin.
- Potem wyjęłam z wody, osuszyłam i przekroiłam na mniejsze kawałki.
- Jeden płat na 4 części.
- Selera obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach, tak samo jabłko a cebulę pokroiłam w cieniutkie półplasterki.
- W pojemniku układałam na przemian, seler, jabłko i cebulę , śledzie i od nowa do wyczerpania składników.
- Z majonezu, jogurtu i śmietany, zrobiłam sos, doprawiłam go do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, wymieszałam.
- Zalałam śledzie sosem, przykryłam pojemnik i włożyłam do lodówki aby dojrzały.
- Muszą postać w lodówce choć 24 godziny.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Świąteczne kwiaty |
8 komentarze
O! nowy sposób na śledzia. Nie znałam, z chęcią wypróbuję, bo lubię śledzie na różne sposoby,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Marta
Koniecznie Marto wypróbuj, będą smakowały na 100 %, pozdrawiam.
UsuńBardzo się cieszę Dorotko, że Ci smakowały:-)
OdpowiedzUsuńSą pyszne, dzięki za przepis.
UsuńChoć uwielbiam śledzie.
OdpowiedzUsuńTo niestety sos nie dla mnie.
Nie mogę jeść śmietany, ani majonezu.
Pozdrawiam :)*
Zamiast śmietany i majonezu dodaj sam jogurt tylko go mocniej dopraw i będzie pysznie.
UsuńTeż mnie kuszą :-)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, nie pożałujesz.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.