To że jest wilgotny i delikatny to super sprawa a do tego mleko w proszku w połączenie z naturalną wanilią sprawia że sernik smakuje karmelem.
Zapraszam na pyszny sernik a robi się go bardzo szybko.
Sernik z mlekiem w proszku i rodzynkami.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
- 100 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 500 g sera trzykrotnie mielonego
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 szklanka mleka płynnego
- 1/2 szklanki rodzynków
- laska wanilii
Polewa:
Źródło tutaj [ klik ]
- 100 g kuwertury czekoladowej mlecznej
- 1 łyżka masła
Przygotowanie sernika:
- Najpierw zrobiłam spód sernika.
- Na blat wysypałam mąkę, dodałam posiekane masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko i wyrobiłam z tej mieszaniny jednolite ciasto.
- Wylepiłam ciastem spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekłam ciasto 20 minut w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół.
- Rodzynki namoczyłam we wrzącej wodzie, odcedziłam i posypałam delikatnie mąką.
- Do sera dodałam jaja, cukier, mleko w proszku, ziarenka z rozciętej laski wanilii, zmiksowałam.
- Na koniec dodałam płynne mleko i jeszcze raz wymieszałam, dodałam omączone rodzynki, przemieszałam łyżką.
- Wlałam masę na podpieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na 5 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 150 C i piekłam jeszcze 70 minut.
- Po upieczeniu zostawiłam sernik na 30 minut w uchylonym piekarniku.
- Kuwerturę na polewę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam masło i wymieszałam.
- Jak lekko przestygła polałam małym strumykiem sernik.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Rumianki spotkane 26 grudnia 2015 roku |
2 komentarze
Delicioso, aproveito para desejar um Bom Ano Novo.
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki, fajnie że mnie odwiedzasz Francisco.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.