wtorek, 29 grudnia 2015

Sałatka z ryżu i tuńczyka

Taką sałatkę spokojnie można zrobić na przyjęcie sylwestrowe nakładając ją na krakersy aby było tak na jeden kęs.
Polecam gorąco, jest smakowita.
Sałatka z ryżu i tuńczyka.

   
                Składniki:
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • kilka nitek szafranu
  • 1 puszka - 140 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 papryczka chili
  • 4 jaja
  • 2 ugotowane żółtka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli ziołowej
  • pieprz
  • garść orzechów włoskich
Ryż ugotowałam w trochę więcej jak szklance wody lekko osolonej z nitkami szafranu.
Ryż ma być ugotowany na sypko.
Do miski włożyłam ugotowany ryż,  dodałam pokrojone w kostkę ugotowane na twardo jaja oraz posiekaną papryczkę chili.
Dodałam także posiekaną natkę, wymieszałam.
Z żółtek, oliwy i soli zrobiłam sos rozcierając żółtka na papkę.
Polałam sałatkę, wymieszałam i teraz dopiero włożyłam kawałki tuńczyka i orzechy.
Delikatnie wymieszałam.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Uroki szumu fal

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger