Ja miałam grzyby mrożone, mogą być świeże lub np. pieczarki, wybór należy do Was.
Z maślakami potrawka jest wyśmienita.
Do dania użyłam także najsmaczniejszej dyni czyli Biały Dzik, jest bardzo smaczna, smakuje jak mięso - to wiadomość dla wegetarian.
Polecam serdecznie.
Potrawka z maślaków i białego dzika z prażonymi pestkami dyni.
Składniki:
- 1/2 dyni Biały Dzik
- 500 g maślaków
- 1 gałązka szałwii
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól ziołowa
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 - 4 łyżki pestek dyni
Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam w dużą kostkę.
Grzyby pokroiłam na kawałki i smażyłam na maśle klarowanym aż puściły sok, dodałam 1/2 szklanki wody a potem smażyłam razem z dynią i gałązką szałwii do momentu aż dynia zmiękła jakieś 10 minut.
Doprawiłam do smaku solą morską i pieprzem.
Dodałam teraz posiekaną natkę pietruszki.
Pestki słonecznika podprażyłam na suchej patelni i posypałam nimi danie.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Miss lasu |
4 komentarze
Belas fotografias deste magnifico e delicioso comer com cogumelos.
OdpowiedzUsuńUm abraço e BOAS FESTAS.
Dziękuję.
UsuńNigdy nie jadłam maślaków :)
OdpowiedzUsuńAż wierzyć trudno ale skoro tak to koniecznie spróbuj, sa smakowite.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.