Wystarczy wcześniej ugotować rosół z gęsi a potem to już szybciutko.
Podałam zupę z marchewką, polecam.
Pomidorowa na gęsi z ryżem i marchewką.
Rosół:
- 1 korpus z gęsi
- 1000 ml wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
Dodatkowo na zupę:
Przepis autorski.
- 1000 ml soku pomidorowego - miałam własny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 ml śmietanki 36 %
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- pieprz czarny
- sól morska
- cukier do smaku
- ryż do podania
Przygotowanie zupy:
- Korpus z gęsi włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą, dodałam obrane warzywa: marchew, seler i pietruszkę i gotowałam zbierając szumowiny przez 1,5 godziny.
- Przecedziłam bulion i dodałam do niego sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy i połowę posiekanej natki pietruszki, zagotowałam.
- Do garnuszka wlałam śmietankę i wsypałam do niej mąkę, wymieszałam i wlałam do zupy, zagotowałam ciągle mieszając.
- Doprawiłam do smaku solą i cukrem a także pieprzem, wymieszałam.
- Ugotowaną marchewkę rozgniotłam widelcem, dodałam do garnka z zupą.
- Ugotowałam ryż na sypko.
- Obrałam mięso z korpusu gęsi i dodałam na talerze.
- Posypałam wszystko posiekaną natką pietruszki.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jesienne kolory |
1 komentarze
Aspecto delicioso.
OdpowiedzUsuńUm abraço e continuação de uma boa semana Natalícia.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.