wtorek, 22 grudnia 2015

Pomidorowa na gęsi z ryżem i marchewką

Dużo pracy przed świętami? zachęcam zatem do ugotowania szybkiej i smakowitej zupy pomidorowej.
Wystarczy wcześniej ugotować rosół z gęsi a potem to już szybciutko.
Podałam zupę z marchewką, polecam.
Pomidorowa na gęsi z ryżem i marchewką.

Składniki:
Rosół:

  • 1 korpus z gęsi
  • 1000 ml wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera 
 Dodatkowo na zupę:
  • 1000 ml soku pomidorowego - miałam własny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • pieprz czarny
  • sól morska
  • cukier do smaku
  • ryż do podania
Przygotowanie zupy:
  • Korpus z gęsi włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą, dodałam obrane warzywa: marchew, seler i pietruszkę i gotowałam zbierając szumowiny przez 1,5 godziny.
  • Przecedziłam bulion i dodałam do niego sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy i połowę posiekanej natki pietruszki, zagotowałam.
  • Do garnuszka wlałam śmietankę i wsypałam do niej mąkę, wymieszałam i wlałam do zupy, zagotowałam ciągle mieszając.
  • Doprawiłam do smaku solą i cukrem a także pieprzem, wymieszałam.
  • Ugotowaną marchewkę rozgniotłam widelcem, dodałam do garnka z zupą.
  • Ugotowałam ryż na sypko.
  • Obrałam mięso z korpusu gęsi i dodałam na talerze.
  • Posypałam wszystko posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jesienne kolory

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger