Końcówki serów, reszta grzybów wprost z lasu a w rezultacie pyszny placek a na nim mnóstwo smakowitości.
Zapraszam na moją wersję włoskiego przysmaku.
Pizza z grzybami i serami trzema.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 130 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
- 10 g świeżych drożdży
- 100 g grzybów świeżych leśnych lub mrożonych
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała szalotka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 150 g sera Bergader soft cheese spicy chili
- 1 łyżka sosu tajskiego
- plastry sera morskiego
- średni pomidor
- 40 g sera bryndza
- łyżka sezamu
- 1 łyżka listków oregano
Najpierw zrobiłam ciasto.
Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól, oliwę i cukier oraz rozpuszczone w wodzie drożdże i wyrobiłam ciasto.
Ciasto zagniatałam 10 minut po czym umieściłam kulę ciasta w misce i pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak ciasto rosło przygotowałam grzyby.
Oczyściłam je z igliwia, drobno pokroiłam tak samo pokroiłam szalotkę i czosnek.
Podsmażyłam na maśle najpierw szalotkę i czosnek a potem grzyby, posoliłam.
Dusiłam grzyby 5 minut, przestudziłam.
Wyrośnięte ciasto rozciągnęłam na placek o średnicy jakieś 25 cm.
Ser Bergader pokroiłam w słupki i poukładałam go na brzegu placka a potem zawinęłam go w ciasto aby powstał brzeg.
Spód ciasta posmarowałam sosem tajskim, potem ułożyłam plastry sera morskiego, na nim plastry pomidora.
Na pomidorze ułożyłam podsmażone grzyby.
Na grzyby pokruszyłam bryndzę, posypałam listkami oregano i ziarnami sezamu.
Piekarnik nagrzałam z kamieniem do pizzy do temperatury 250 C i na gorący zsunęłam pizzę.
Piekłam placek 15 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Srebra i złota za takie widoki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.