Fajnie chrupią pod zębem dzięki pokruszonym waflom, są bardzo smakowite i aromatyczne, szybko się robi, polecam serdecznie.
Pierniczki z dodatkiem wafli.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 2 żółtka
- 75 g miękkiego masła
- 1 pełna łyżeczka masła roślinnego
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pełna łyżka przyprawy do piernika
- 1 duży kwadratowy wafel
- Do miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników.
- Teraz dodałam resztę składników: żółtka, masło, miód, śmietanę, cukier puder i zagniotłam ciasto.
- Wafel pokruszyłam dość drobno i dodałam do ciasta, zagniatałam aż ciasto wchłonęło wafel.
- Ciasto rozwałkowałam na grubość 3 mm i wycinałam kieliszkiem kółka.
- Ciastka ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
- Ciastka przybiorą złoty kolor.
- Uwaga! szybko znikają.
Przepis dołączam do Akcji Małgosi Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Czerwone korale w grudniu |
6 komentarze
Dorotko!
OdpowiedzUsuńNiech Nowy Rok 2016 przyniesie Ci
radość, miłość, pomyślność
i spełnienie wszystkich marzeń!!!!
Dziękuję Lusiu i wzajemnie.
UsuńBrzmi smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńLubię takie przepisy. :)
Polecam gorąco, korzystaj do woli.
UsuńWspaniałego roku życzę:))))u Ciebie jak zawsze smacznie i wyjątkowo:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńDo Siego roku Reniu, dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.