Wybór pozostawiam Wam a ja tylko napisze że są znakomite, kruchutkie i bardzo aromatyczne.
Jeśli znajdą się tacy co nie lubią kminku niech użyją czarnuszki czy sezamu też będą pyszne.
Polecam serdecznie.
Kruche paluszki z kminkiem.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- szczypta cukru pudru trzcinowego
- 1 żółtko
- 1 jajo do posmarowania
- 50 g ziarenek kminku
- sól morska
- Mąkę wymieszałam ze szczyptą cukru pudru trzcinowego oraz szczyptą soli.
- Dodałam teraz zimne masło i posiekałam je razem z mąką.
- Siekałam do momentu aż powstała kruszonka.
- Teraz dodałam żółtko, połączyłam z mąką i zagniotłam ciasto, gładkie i elastyczne.
- Zawinęłam ciasto w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone cisto wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam na grubość 5 milimetrów i pokroiłam w cieniutkie paseczki.
- Zwinęłam paseczki w rulony około 10 centymetrowe.
- Paluszki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam roztrzepanym jajem i posypałam solą morską i kminkiem.
- Piekłam paluszki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 10 minut.
- Uwaga! są bardzo kruche i bardzo pyszne.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Nadmorski obraz |
4 komentarze
Wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńWarto takie zrobić.
Pozdrawiam serdecznie:)*
Lusiu smakują wybornie, polecam gorąco.]Pozdrawiam.
UsuńPotrafisz ugotować i upiec chyba wszystko:))))Pozdrawiam serdecznie:))))
OdpowiedzUsuńNo prawie wszystko ha ha, robali takich jak pędraki, chrząszcze bym nie upiekła. Reniu pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.