Pożywne, lekkie i bardzo smakowite, polecam.
Kotlety z ziemniaków z jogurtowym, ziołowym sosem
Składniki:
- 500 g ziemniaków po ugotowaniu
- 200 g sera twarogowego półtłustego
- 1 jajo
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- sól morska
- pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej bazylii tajskiej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól morska
Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odcedziłam i przecisnęłam przez praskę.
Cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na maśle.
Do ostudzonych ziemniaków dodałam przeciśnięty przez praskę ser, podsmażoną cebulę, jajo, mąkę, sól i pieprz i wyrobiłam na jednolitą masę.
Formowałam z masy kotlety, panierowałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor.
Do miski wlałam jogurt, posiekane zioła, sól, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszałam.
Podałam kotlety z sosem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Brzoza w jesiennej kreacji |
4 komentarze
Często robię takie kotleciki, sa bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńFajnie że komuś również smakują, szybkie i pyszne.
UsuńDodałam do zakładek i muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSą tego warte, dzięki Grażyno za odwiedziny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.