niedziela, 13 grudnia 2015

Kalmary z pomidorami i miętą

Owoce morza to jedne z ulubionych dań na naszym stole.
Tym razem udało mi się zakupić małe kalmary i dzięki temu danie było pyszne i widowiskowe.
Do kalmarów dodałam makaron z semoliny z bazylią i pomidorami.
Danie wyszło pyszne, polecam.
Kalmary z pomidorami i miętą.


               Składniki: ( 4 porcje )
  • 450 g małych surowych kalmarów
  • 250 g makaronu z semoliny z bazylią i pomidorami
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • sól morska
  • pieprz

Kalmary oczyściłam i umyłam.
Cebulę i czosnek drobno posiekałam.
Na patelnię wlałam oliwę i na zimną dodałam czosnek i cebulę. 
Smażyłam do momentu aż cebulą się zeszkliła. 
Teraz na patelnię dodałam kalmary, smażyłam 3 minuty mieszając.
Dodałam na patelnię pokrojonego w kosteczkę pomidora i smażyłam 8 - 10 minut do odparowania sosu.
Na koniec dodałam 2 łyżki posiekanej mięty i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. 
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam i połączyłam z kalmarami na patelni, wymieszałam.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Feeria barw na niebie

4 komentarze

  1. Jakoś nie mogę przekonać się do kalmarów, małży, krewetek...
    Podziwiam osoby, które spróbują każdy pokarm!!!!!!!!!!!!!!!!
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lusiu może nie każdy pokarm ale większość.
      A owoce morza są bardzo pyszne i maja mnóstwo dobroci w sobie.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Z przykrością przyznaję że u nas owoce morza pojawiają się bardzo rzadko:(((a takiej potrawy jeszcze nie jadłam:)))Pozdrawiam serdecznie i miłego popołudnia życzę:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger