środa, 9 grudnia 2015

Dynia makaronowa z szynką i papryką

Dynia makaronowa to taka fajna dynia że po upieczeniu i zeskrobaniu ze skórki przypomina trochę makaron.
Dzięki temu może posłużyć jako makaron tak jak w moim dzisiejszym daniu.
W rezultacie wyszło danie pyszne i aromatyczne.
Popróbujecie ? będzie smakowało !
Dynia makaronowa z szynką i papryką.


 
            Składniki:
  • 1 dynia makaronowa ok. 800 g 
  • oliwa do pieczenia dyni
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 szalotka duża
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki


Dynię makaronową przekroiłam na połowę wzdłuż.

Blachę posmarowałam oliwą i położyłam na niej połówki dyni stroną przekrojoną do dołu.
Piekłam dynię przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.

Po upieczeniu widelcem wyskrobałam miąższ dyni tak aby powstał makaron.
Szynkę pokroiłam w paseczki i podsmażyłam na suchej patelni, zdjęłam a na patelnię wlałam olej i podsmażyłam posiekaną szalotkę i paprykę pokrojoną w kostkę.
Wlałam na patelnię sos ostrygowy, ponownie włożyłam szynkę, wymieszałam.
Teraz na patelnię włożyłam makaron dyniowy, dodałam sól i pieprz i wymieszałam.
Na koniec posypałam posiekanym szczypiorkiem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Takie chwile jak te....zachód nad Bałtykiem

4 komentarze

  1. Ciekawy przepis :) Skusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może zrobię takie danie z dynią hokkaido?
    Takową mam w lodówce.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że możesz ale faktury makaronu to Ty nie uzyskasz z dyni hokkaido. Co wyjdzie nie wiem, popróbuj.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger