Dzięki temu może posłużyć jako makaron tak jak w moim dzisiejszym daniu.
W rezultacie wyszło danie pyszne i aromatyczne.
Popróbujecie ? będzie smakowało !
Dynia makaronowa z szynką i papryką.
Składniki:
- 1 dynia makaronowa ok. 800 g
- oliwa do pieczenia dyni
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 szalotka duża
- sól ziołowa
- pieprz
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Dynię makaronową przekroiłam na połowę wzdłuż.
Blachę posmarowałam oliwą i położyłam na niej połówki dyni stroną przekrojoną do dołu.
Piekłam dynię przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
Po upieczeniu widelcem wyskrobałam miąższ dyni tak aby powstał makaron.
Szynkę pokroiłam w paseczki i podsmażyłam na suchej patelni, zdjęłam a na patelnię wlałam olej i podsmażyłam posiekaną szalotkę i paprykę pokrojoną w kostkę.
Wlałam na patelnię sos ostrygowy, ponownie włożyłam szynkę, wymieszałam.
Teraz na patelnię włożyłam makaron dyniowy, dodałam sól i pieprz i wymieszałam.
Na koniec posypałam posiekanym szczypiorkiem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Takie chwile jak te....zachód nad Bałtykiem |
4 komentarze
Ciekawy przepis :) Skusiłabym się :)
OdpowiedzUsuńCiesze się że przypadł do gustu. Wypróbuj koniecznie.
UsuńMoże zrobię takie danie z dynią hokkaido?
OdpowiedzUsuńTakową mam w lodówce.
Pozdrowienia.
Pewnie że możesz ale faktury makaronu to Ty nie uzyskasz z dyni hokkaido. Co wyjdzie nie wiem, popróbuj.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.