Można także dodać tutaj nutellę czy marmoladę, wybór należy do Was.
Zapewniam jednak że szybko znikają zwłaszcza gdzie łasuchów nie brakuje.
Polecam wszystkim małym i dużym.
Drożdżówki z kremem kakaowo - orzechowym.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- sól
- 1 białko do posmarowania
- słoiczek 0,3 l kremu kakaowo - orzechowego
- 8 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki wody
Masło rozpuściłam w garnuszku i dodałam do niego mleko, podgrzałam do letniej temperatury i rozpuściłam w tej mieszance drożdże.
Dodałam mąkę, cukier i szczyptę soli i zagniotłam na gładkie i elastyczne ciasto.
Odstawiłam kulę ciasta przykrytą ściereczką na 1 - 2 godziny do wyrośnięcia.
Jak ciasto wyrosło, wyjęłam je na blat, zagniotłam i rozwałkowałam na cienki placek.
Wykrawałam z ciasta prostokąty 10 x 14 cm.
Nacięłam paski na 1/3 długości dłuższego boku prostokąta.
Na kawałku nie pociętym nałożyłam łyżkę kremu kakaowo - orzechowego,
zacisnęłam boki aby krem nie wyciekł i zwinęłam zaczynając od boku nie naciętego.
Bułki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam je roztrzepanym białkiem jaja, poczekałam jak lekko przeschły i teraz posmarowałam je lukrem czyli cukier puder wymieszałam z wodą.
Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 25 minut.
Studziłam bułki na kratce.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Paleta barw na niebie |
6 komentarze
To ja się Dorotko częstuje :-)
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo, smacznego życzę Tobie.
UsuńWszamałabym chyba z trzy takie drożdżóweczki ;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Iwonko.Potem będziemy biegać ha ha.
UsuńAle cudeńka! :)
OdpowiedzUsuńNatalie częstuj się, nalegam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.