Pracy przy nich mało a smak powala wszystkie zmysły.
Leciutkie, pachnące, polecam gorąco.
Drożdżowe dyniowe racuszki.
Składniki:
- 250 g pure z dyni [ klik ]
- 150 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- cukier puder trzcinowy do posypania
Mleko podgrzałam do temperatury około 36 C czyli tak aby można było włożyć do niego palec i się nie poparzyć.
Rozpuściłam w mleku drożdże i odstawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie połączyłam zaczyn z pure i mąką i wyrobiłam ciasto mieszając łyżką.
Odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
Potem rozgrzałam na patelni olej i najpierw maczałam łyżkę w gorącym oleju a potem nabierałam nią porcje ciasta i wkładałam na rozgrzany tłuszcz.
Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Osączyłam racuszki na ręczniku papierowym i posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca - Jastrzębia Góra |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.