wtorek, 8 grudnia 2015

Drożdżowe dyniowe racuszki

Tak sobie siedziałam, tak sobie myślałam i wymyśliłam te pyszne dyniowe racuszki.
Pracy przy nich mało a smak powala wszystkie zmysły.
Leciutkie, pachnące, polecam gorąco.
Drożdżowe dyniowe racuszki.


              Składniki:
  • 250 g pure z dyni [ klik ]
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier puder trzcinowy do posypania

Mleko podgrzałam do temperatury około 36 C czyli tak aby można było włożyć do niego palec i się nie poparzyć.
Rozpuściłam w mleku drożdże i odstawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie połączyłam zaczyn z pure i mąką i wyrobiłam ciasto mieszając łyżką.
Odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
Potem rozgrzałam na patelni olej i najpierw maczałam łyżkę w gorącym oleju a potem nabierałam nią porcje ciasta i wkładałam na rozgrzany tłuszcz.
Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Osączyłam racuszki na ręczniku papierowym i posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca - Jastrzębia Góra

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger