Aromatyczne jest dzięki dżemowi z brzoskwiń, znajdziecie go tutaj [ klik ] ale równie dobrze można zastąpić go innym dżemem, swoim ulubionym.
Polecam pyszne ciasto.
Ciasto grysikowe z brzoskwiniowym dżemem.
Składniki: ( forma 22 x 22 cm )
- 5 jaj
- 150 g cukru
- 230 g mąki pszennej
- 100 g kaszy manny
- 180 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- kieliszek rumu - 5 łyżek
- szczypta soli
- 250 g dżemu z brzoskwiń [ klik ]
- cukier puder do posypania
Mąkę wymieszałam z grysikiem i proszkiem do pieczenia.
Do utartego masła dodawałam na przemian jajo i mieszankę mączną.
Na końcu dodałam sól, sok i skórkę z cytryny oraz rum, wymieszałam.
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej ciasto.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez około godzinę.
Sprawdziłam patyczkiem ale był suchy czyli ciasto upieczone.
Ciasto wystudziłam, wyjęłam z foremki i przekroiłam na połowę na dwa blaty.
Pierwszy włożyłam z powrotem do blaszki nałożyłam na niego dżem brzoskwiniowy, przykryłam drugim blatem i posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Klimaty nadmorskie - Jastrzębia Góra |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.