niedziela, 27 grudnia 2015

Amur z czosnkiem w panierce

Tym razem na moim wigilijnym stole zagościł amur, pyszna, delikatna, biała ryba.
Zrobiłam go najprościej jak było można a efekt był zaskakujący.
Ryba wyszła delikatna, soczysta i aromatyczna. 
Amur z czosnkiem w panierce. 


              Składniki:
  • 2 płaty amura ok. 650 g
  • sól różowa himalajska
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Rybę osuszyłam, posoliłam, pokroiłam na kawałki.
Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki, obłożyłam rybę.

Rybę wstawiłam na godzinę do lodówki, potem wyjęłam, poczekałam aż się ociepli jakieś 15 minut.
Jajo roztrzepałam z mlekiem, panierowałam rybę w jaju i bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Plastry czosnku z marynaty również króciutko przesmażyłam i podałam z rybą.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Boże Narodzenie - 25.12.2015

6 komentarze

  1. Lindo e delicioso, continuação de BOAS FESTAS.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką lekką rybkę bym zjadła :) myy pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tradycyjnie u mnie na kolacji jest karp.
    Oprócz karpia kupuję filety z dorsza.
    Nie jem ryb słodkowodnych a z morskich jedynie dorsza, mintaja i halibuta.
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiam się dlaczego nie jadasz innych ryb znacznie bogatszych w kwasy tłuszczowe omega 3 ? Dlaczego tez nie jadasz ryb słodkowodnych? dużo tracisz Lusiu.Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger