poniedziałek, 16 listopada 2015

Zupa z bakłażanów

Ja bakłażany uwielbiam i dlatego jak znalazłam tę zupę u Mopsika na blogu to zaraz postanowiłam ją zrobić.
Jest bardzo smakowita, pachnąca latem i polecam ją każdemu.
Moja rada jest taka aby zupy nie miksować na krem tylko zostawić kawałki takie "na ząb" wtedy zupa jest jeszcze pyszniejsza.
Zupa z bakłażanów.

Składniki:  4 porcje 
  • 3 średnie bakłażany ok. 750 g
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1 liść laurowy suszony albo 3 świeże
  • kilka ziaren kolendry
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 200 ml śmietany 12%
  • sól morska
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  • oliwa do wysmarowania formy i warzyw
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie zupy:
  • Marchewkę i pietruszkę obrałam i przekroiłam wzdłuż.
  • Bakłażany ponakłuwałam widelcem.
  • Wszystkie warzywa posmarowałam oliwą, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół.
  • Po upieczeniu wyjęłam warzywa z piekarnika i pozostawiałam do ostygnięcia.
  • Gdy warzywa ostygły bakłażana rozkroiłam i łyżką wybrałam miąższ a potem go posiekałam tak samo jak i marchew i pietruszkę.
  • W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekaną cebulę i czosnek, a potem dodałam posiekane warzywa i przyprawy, smażyłam kilka minut.
  • Zalałam podsmażone warzywa bulionem i gotowałam 30 minut.
  • Teraz dodałam koncentrat pomidorowy, sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę gotowałam.
  • Teraz zupę zmiksowałam ale tylko trochę aby pozostały grudki, można to zrobić tłuczkiem do ziemniaków.
  • Zmiksowaną zupę wymieszałam ze śmietaną, zagotowałam.
  • Na talerzach posypałam posiekana natką pietruszki.
Smacznego.
Zupa dołącza do Pierwszego Festiwalu Zupy organizowanego przez Magia w kuchni.
http://magiawkuchni.blox.pl/2015/11/Zaproszenie-Festiwal-Zupy.html
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Sierpniowy zachód słońca

8 komentarze

  1. Zupka wygląda pysznie i tak ślicznie podana:)))na pewno smakowała wybornie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna zupka , musi być pyszna - uwielbiam bakłażany ;-) Może dodasz do Festiwalu Zupy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa jest bardzo smaczna, często ją gotuję. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger