Teraz tej energii nam ciągle brakuje więc jedzmy na zdrowie.
Soczewica po indyjsku.
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 200 g fasolki szparagowej zielonej
- 1 czerwona papryka
- 2 średnie ziemniaki
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże pomidory
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej mięty czekoladowej
Soczewicę zalałam wrząca wodą, posoliłam i gotowałam aby była al'dente.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w grubą kostkę, paprykę na kawałki, cukinię w pół plasterki, pomidory w kostkę a fasolkę obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Na oleju podsmażyłam nasiona czarnuszki, dodałam pokrojoną cebulę, cukinię, ziemniaki, paprykę i fasolkę.
Smażyłam 5 minut a potem dodałam pomidory, przyprawy i ugotowaną soczewicę, podlałam 1/2 szklanki wody.
Gotowałam jeszcze jakieś 10 minut.
Dodałam na koniec koncentrat pomidorowy, wymieszałam a jak już ogień pod garnkiem wyłączyłam wsypałam posiekaną kolendrę i miętę, wymieszałam.
Podałam od razu.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Jastrzębiej Górze |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.