sobota, 7 listopada 2015

Sernik dyniowy

"Ciasto na niedzielę" [ klik ] i dynia w temacie czyli "woda na mój młyn".
Dynia to moja kolejna miłość i jemy jej dużo czy hokkaido żółciutkiej jak kaczuszka czy makaronowej udającej spaghetti a także muscat o bajecznym kształcie albo piżmowa wyglądająca jak gruszka i do tego mięciutka, wszystkie są pyszne na swój jedyny i niepowtarzalny sposób.
Dlatego tym razem upiekłam sernik i wybrałam dynie hokkaido dla pięknej barwy sernika.
Ciekawa jestem co Dziewczyny upieką z dynią, może potem skorzystam z przepisów?
Ten sernik polecam gorąco, puszysty, wilgotny i smakowity, popróbujcie.
Sernik dyniowy.
Składniki: tortownica 24 cm 
Masa serowa:
  • 1000 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 szklanka pure z dyni - u mnie hokkaido
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 5 jaj
  • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
Spód:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki suszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 30 %

Przygotowanie sernika:
  • Najpierw przygotowałam spód.
  • Do misy blendera włożyłam orzechy, śliwki suszone i czekoladę i zmiksowałam na pył, taki trochę lepki pył.
  • Można posiekać składniki drobno, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć składniki.
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam na nim masę czekoladowo-orzechowo-śliwkową.
  • Docisnęłam do dna i wstawiłam do lodówki.
  • Ser zmiksowałam z pure z dyni a potem dodawałam cukier i jaja cały czas miksując.
  • Teraz dolałam jogurt i wsypałam mąkę ziemniaczaną, zmiksowałam.
  • Wylałam masę serową na wychłodzony spód.
  • Wstawiłam sernik do piekarnika nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół na 15 minut.
  • Potem zmniejszyłam temperaturę do 125 C i piekłam jeszcze sernik przez 1 godzinę i 45 minut.
  • Czekoladę na polewę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam śmietankę i wymieszałam, polałam polewą upieczony sernik.
  • Sernik należy schłodzić w lodówce przez noc - najlepiej.
Smacznego.
Źródło [ klik ]
Dziękuje wszystkim osobom które choć wirtualnie to razem przy piekarniku ze mną stały i piekły ze mną dyniowe pyszności a były to:
Magda - Czary - gary w kuchni
Asa - Szóste Niebo
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Renata - Gotowanie jest łatwe
Lidia - zdjęcie z FB
Agnieszka - Rozpustne gotowanie
Marzena - Kulinarna Maniusia
Angelika - Życie zaczyna się w kuchni
Iwona - Izoni pyszne smaki
Joanna - Grunt to przepis
Ela - To i owo stokrotki
Anna - Cafe Amaretto
"Podróże małe i duże"
Na plaży fajnie jest

25 komentarze

  1. Mój dyniowy wypiek będzie jutro na blogu...pysznie wygląda Twój serniczek, ja wczoraj robiłam też sernik ,ale bez dyni i gotowany..wynalazłam przepis w necie i normalnie jestem zła..trza łyżką jeść..a zdjęcie w przepisie było takie ,że mnie skusiło na jego zrobienie. a tu klapa..

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam dyniowe serniki! dziękuję za wspólne pieczenie:) pozdrawiam Asa

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały Dorotko, z pewnością jest pyszny :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kolor ma ten sernik. Dzięki za wspólne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja się powoli zakochuję w dyni :) tez był u mnie serniczek :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadłam dyniowego sernika:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wspólne pieczenie. Sernika z dynią jeszcze nie piekłam. Trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze sie zastanawialam jak smakuje sernik dyniowy, twój wygląda obłędnie 😃

    OdpowiedzUsuń
  10. Uroczo zażółcony sernik. Dzięki za wspólne wypiekanie! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger