Tym razem na wokandzie mieliśmy roladę, ulubioną , każdy indywidualnie z własnego przepisu sprawdzonego.
A mnie przypomniały się moje pierwsze w życiu rolady właśnie z bitą śmietaną i od razu zabrałam się za pieczenie.
Pracy z nią niedużo a efekt bardzo smakowity, polecam.
Rolada biszkoptowa śmietankowo - granatowa.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
- 6 jaj
- 6 łyżek gorącej wody
- 150 g cukru trzcinowego
- 100 g przesianej mąki pszennej
- szczypta soli
- 500 ml śmietanki kremówki 36 %
- 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
- pestki z jednego granatu
- sok z 1/2 limonki
- cukier puder do posypania
Najpierw upiekłam biszkopt.
Żółtka oddzieliłam od białek.
Żółtka zasypałam cukrem i wlałam na niego, wtedy żółtka się nie zetną, dobrze gorącą wodę i ubiłam na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodałam przesianą mąkę mieszając masę przy użyciu łyżki drewnianej.
Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do białek dodawałam ubite żółtka na trzy razy mieszając delikatnie aby piana nie opadła.
Blachę do wypiekania rolad wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam na nią ciasto, równomiernie rozprowadziłam ciasto na całej blaszce.
Piekłam biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Po wyjęciu zaraz dopóki jest ciepła przełożyłam biszkopt na ściereczkę lnianą wysypaną cukrem kryształem dołem do góry.
Ściągnęłam papier, posypałam ciasto cukrem pudrem i zwinęłam razem ze ściereczką w roladę, odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie ubiłam śmietankę na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i sokiem z limonki.
Z granatu wysypałam wszystkie pestki.
Jak rolada wystygła rozwinęłam ją nałożyłam ubitą śmietankę, posypałam obficie pestkami granatu i ponownie zwinęłam w rulon.
Na wierzchu udekorowałam bitą śmietaną i posypałam cukrem pudrem, posypałam pestkami granatu.
Smacznego.
Przepis własny.
Razem ze mną rolady wypiekali:
Anna - Cafe Amaretto
Asia - Sama słodycz i szczypta chili
Joanna - Różowa kuchnia
Danusia - Kuchnia Danusi
Iwona - Gotowanie... to proste!
Danuta - Moje Wypieki i nie tylko...
Asa - Szóste niebo
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Lidka - zdjęcie z FB
"Podróże małe i duże"
Jastrzębia Góra |
17 komentarze
mi nigdy nie wychodziła rolada ale ta wygląda obłędnie smacznie, zjadłabym całe! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Całej Ci nie dam hi hi , bo juz niewiele zostało, pozdrawiam i dzięki za zaproszenie.
UsuńŚwietna rolada, uwielbiam granaty. :) Dziękuję Dorotko za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuńI ja uwielbiam granaty, dzięki Danusiu.
UsuńCiasto wygląda przepysznie:))))u nas dzisiaj były kokosanki zrobione przez moją córcię:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńLubie kokosanki a polecam roladę również, pozdrawiam.
UsuńZ granatem musiało być pysznie :) Dziękuję za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńZ granatem musiało być pysznie:) Dziękuję za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńI ja pięknie dziękuję.
UsuńPyszności..dzięki Dorotko..i do następnego..
OdpowiedzUsuńDo następnego Bożenko.
UsuńDorotko rolada śliczna z granatem musi wyśmienicie smakować :) również dziękuję za wspólne wypiekanie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmakowała wybornie.Dziękuję.
UsuńSmakowita roladka :) Dziękuje za pierwsze wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńByło pierwsze, będą następne, dziękuję Danusiu.
UsuńPrzepyszna rolada! Dziękuję za wspólną zabawę:)
OdpowiedzUsuńAsa i ja dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.