Tym razem zapraszam wszystkich na danie kuchni włoskiej z polskimi pysznymi dodatkami dynią. oscypkiem i grzybami.
Jesteście chętni aby popróbować?
Risotto z dynią i grzybami.
Składniki:
- 1 duża czerwona cebula
- 1/2 szklanki ryżu do risotto np. arborio
- 2 ząbki czosnku
- 1 kolba świeżej kukurydzy
- 75 ml różowego wina
- 100 g grzybów leśnych mieszanych
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 szklanki startego oscypka
- oliwa do smażenia
- sól ziołowa do grzybów
- 2 łyżki pure z dyni
- 350 - 400 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła świeżego
Przygotowanie risotta:
- Na patelni rozgrzałam masło klarowane i dodałam na nią oczyszczone i pokrojone na cząstki grzyby, posoliłam solą ziołową i smażyłam 8 minut.
- Cebulę drobno posiekałam tak samo jak i czosnek.
- Na oliwie podsmażyłam czosnek i cebulę.
- Z kolby kukurydzy ścięłam ziarno i dodałam je na patelnię, podsmażałam 1 minutę i dodałam ryż.
- Smażyłam aż ryż stał się szklisty i wtedy dodałam na patelnię wino.
- Smażyłam aż ryż wchłonął całe wino.
- Teraz dodawałam po łyżce wazowej bulion ciągle mieszając aż ryż wchłonął porcję rosołu.
- Bulion musi być gorący aby nie obniżać temperatury na patelni.
- I tak łyżka po łyżce aż skończy się bulion a ryż będzie delikatny ale al'dente.
- Teraz na patelnię dodałam pure z dyni, wymieszałam.
- Dodałam także przygotowane wcześniej grzyby, wymieszałam.
- Na koniec już bez ognia pod patelnią dodałam do risotto starty na tarce oscypek i 1 łyżkę świeżego masła aby ryż był gładki i lśniący, wymieszałam.
- Na talerzu posypałam risotto startym oscypkiem.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Dokąd płyniemy złotym szlakiem? |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.