Pyszne małe pierożki łatwe w wykonaniu i pyszne w zajadaniu.
Tym razem dołożyłam do pierogów wraz ze szpinakiem ricottę i nasz rodzimy oscypek.
W rezultacie danie wyszło przepyszne i polecam je każdemu.
Ravioli ze szpinakiem, ricottą i oscypkiem.
Składniki:
Ciasto makaronowe:
- 350 g mąki pszennej
- 3 duże jaja
- sól morska
- mąka do podsypania
- 1 - 2 łyżki oliwy
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 200 g sera ricotta
- 3 - 4 łyżki startego sera oscypek
- masło klarowane do smażenia
- sól morska
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
- 1 cebula czerwona
- wiórki oscypka
Najpierw zrobiłam farsz.
Szpinak umyłam, osuszyłam i posiekałam drobno.
Na maśle zeszkliłam posiekany czosnek, dodałam potem szpinak i smażyłam aż puścił sok a potem aż sok odparował.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem a jak przestygł dodałam starty oscypek i ricottę, wymieszałam.
Z mąki, jaja, soli i oliwy wyrobiłam gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowałam na cienki placek, pokroiłam na paski wielkości naszego ravioli.
Na jednym pasku w odstępach wielkości pierogów układałam farsz, przykryłam drugim paskiem, docisnęłam paski między farszem i przekroiłam na kwadraty.
Docisnęłam brzegi pierożków widelcem.
Gotowałam pierogi we wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia 5 minut ale to zależy od grubości ciasta.
Musicie sprawdzić tak jak sprawdza się makaron czy pierogi są miękkie.
Cebulę pokroiłam w grubą kostkę i podsmażyłam na maśle.
Polałam ravioli masłem z cebulą i posypałam wiórkami oscypka.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Mewa |
4 komentarze
Wyglądają przepysznie :) ale mi chęci narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPolecam się Asiu.
UsuńDelicioso.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom fim de semana.
Dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.