Proponuję Wam dzisiaj konkurs na Mikołajki, one już tuż tuż i fajna książka na pewno się przyda.
Niedawno pisałam recenzję książki a znajdziecie ją pod linkiem [ klik ] i cieszyła się ona sporym zainteresowaniem.
Dlatego postanowiłam zrobić prezent jednej osobie i podarować jej właśnie ten egzemplarz książki.
Zachęcam do zabawy.
Aby otrzymać książkę należy w komentarzu pod tym postem zamieścić przepis na zdrową potrawę według Ciebie.
Mile widziane polubienie mojej strony na FB [ klik ]
Jaką zdrową potrawę zaproponujesz mi dziś?
Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jest autorka bloga Moje Małe Czarowanie czyli ja Dorota.
2. Sponsorem nagród jest Wydawnictwo Galaktyka.
3. Każdy kto ma ochotę i chęć wygrania książki może wziąć udział w konkursie, nagrodę wysyłam na terenie Polski.
4. Odpowiedź należy zamieścić pod tym
wpisem o konkursie i nigdzie indziej. Można dodać kilka propozycji ale
każda musi być napisana w oddzielnym komentarzu. Proszę podać adres
mailowy osoby biorącej udział. Jeśli przesyłacie zdjęcia to na adres
mailowy dolores1264@o2.pl
5. Zwycięzcę wybiorę ja.
6. Konkurs trwa od dziś czyli 29.11- 04.12.2015 r.
7. Ogłoszenie wyników nastąpi 05.12.2015 r. w oddzielnym poście na blogu Moje Małe Czarowanie.
8. Nagrodzona zostanie najciekawsza
propozycja. Laureat jest zobowiązany do przesłania danych adresowych na
adres dolores1264@o2.pl w ciągu 5 dni od ogłoszenia wyników.
Jeśli nie dostanę adresu od laureata w ciągu 5 dni zostanie wybrana kolejna osoba.
9. Nagroda zostanie wysłana w ciągu 10 dni od dostarczenia danych adresowych.
10. Wzięcie udziału w konkursie oznacza akceptacje regulaminu i zamieszczenie ewentualnych zdjęć w albumie na FB.
Zapraszam wszystkich gorąco do wzięcia udziału.
Miłej zabawy.
Zobacz również
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
17 komentarze
Krem z pieczonych buraków
OdpowiedzUsuńBuraki są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają dużo witaminy C i B1, są także cennym źródłem wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Dzięki temu działają odkwaszająco. Więc tylko wykorzystywać je w swojej kuchni jak najczęściej. Wskazane dla kobiet w ciazy ponieważ zawierają ogromne ilości naturalnego kwasu foliowego.
Składniki:
- ok.1 kg buraków
- pół cebuli
- 1 łyżka masła
- 1-1,5 litra bulionu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Buraki czyścimy,osuszamy. Każdego buraka owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w 180 stopniach przez ok. 1,5 - 2 godziny. Po wystudzeniu obieramy buraki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle. Dodajemy 1 litr bulionu i buraki pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy wszystko ok. 15 minut, miksujemy blenderem. Dolewamy resztę bulionu, ale stopniowo żeby zupa nie wyszła za rzadka. Doprawiamy solą i pieprzem.
angelika.kasiak@gmail.com
Fajneee, dziękuję i pozdrawiam.
UsuńCześć :) chciałabym zaproponować Ci deser, który jest moim osobistym ulubieńcem :) jest to ciasto brownie z kaszy gryczanej niepalonej! A i przepis jest prościutki, zobacz:
OdpowiedzUsuńgotujesz kaszę gryczaną niepaloną, wsypujesz do miski, dodajesz 2 jajka, kakao, miód, ulubione bakalie, trochę jogurtu naturalnej i jeśli lubisz to rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, to wszystko blendujemy na jednolity mus i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut :) nie podałam ilości, bo sama robię wszystko na oko, ale jeśli będzie kiedyś możliwość to bardzo chętnie upiekę to ciacho dla Ciebie :) Pozdrawiam! :)
Przepis kuszący ale może poproszę o dane. Anonimowi czytelnicy nie będą brani pod uwagę.
UsuńPlacuszki ziemniaczane z cukinią i marchewką
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1/2 kg startej cukinii,
1/2 kg ziemniaków,
2 jaja,
1 cebula,
1 marchewka,
ok. 1 szkl mąki pszennej,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności dokładnie myjemy cukinię i marchewkę i trzemy ją na tarce o małych oczkach wraz ze skórką. Natomiast, kiedy cukinia jest zbyt wyrośnięta, należy wcześniej usunąć z niej gniazda z pestkami. W dalszym etapie obieramy ziemniaki ze skórki, dokładnie je miejmy i trzemy na tarce. Kolejno obieramy cebulę ze skórki i także trzemy na tarce. Wszystkie warzywa dajemy do większego naczynia, wbijamy jaja, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy masa będzie zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze trochę mąki i mieszamy. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i z ciasta formujemy placuszki. Smażymy je na wolnym ogniu, aż do momentu gdy uzyskają złoty kolor z obu stron. Moje trzy córeczki uwielbiają te zdrowe placuszki.. mój e mail elunia.1984@tlen.pl
Dziękuję za zgłoszenie.
UsuńPieczone pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim i jagodami goji
OdpowiedzUsuńZdrowsza wersja pierogów. Nadziane przepysznych farszem z serka wiejskiego i jagód goji. Pieczone w piekarniku. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki razowej
10 g świeżych drożdży
100 g jogurtu naturalnego
100 ml letniego mleka
szczypta soli
1 łyżka ksylitolu
Nadzienie:
200 g serka wiejskiego
4 łyżki jagód goji
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania
jogurt naturalny do podania
skórka z pomarańczy do podania
Przygotowanie:
1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z ksylitolem oraz kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta ( w razie konieczności podsypać mąką, lub dodać jeszcze trochę mleka) Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
2. Nadzienie: Serek wiejski wymieszać z jagodami goji.
3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, a następnie cienko rozwałkować. Za pomocą okrągłej szklanki wykrawać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić jak pieroga. Pierożki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Napuszone posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Podawać z jogurtem naturalnym i skórką z pomarańczy. Smacznego!
akrobatka@spoko.pl
Pyszna propozycja, dziękuję.
UsuńWitam, przesyłam przepis na szybką i zdrową przekąskę - pieczoną ciecierzycę (dobra alternatywa dla chipsów) ;-)
OdpowiedzUsuńSkładniki
(na 2 porcje)
- szklanka ugotowanej ciecierzycy (ok. 170g)
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania
1. Ugotowaną ciecierzycę mieszamy z olejem i przyprawami.
2. Ciecierzycę pieczemy w 180⁰C przez ok. 30-40 min.
Przesyłam również zdjęcie.
Pozdrawiam
Karolina Łajdecka (trojkolorowakuchnia@gmail.com)
Dziękuję za zgłoszenie.
UsuńZdjęcie nie doszło, spróbuj może jeszcze raz.
UsuńWysłałam jeszcze raz ;-)
UsuńMój adres e-mail to trojkolorowatecza@gmail.com
Proszę sprawdzić SPAM
Pozdrawiam :)
orkisz i dorsz zapiekany w szynce dojrzewającej
OdpowiedzUsuńJak to jest zrobione?
600 g filetów dorsza atlantyckiego
6 plastrów szynki dojrzewającej
150 g selera z zalewy + zalewa
200 g selera świeżego
150 g szpinaku świeżego
3 ząbki czosnku
200 ml mleka
50 g serka kremowego
1 łyżka oliwy
szczypiorek
imbir mielony
gałka muszkatołowa świeżo otarta
pieprz świeżo mielony
sól
150 g orkiszu
Orkisz namaczam minimum kilka godzin. Odcedzam i gotuję w osolonej wodzie do półmiękkości. Odcedzam.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza z opcją termoobiegu.
W dużym garnku zagotowuję wodę. Wyłączam palnik. Wrzucam szpinak na 2-3 minuty, przekładam na durszlak i studzę pod zimną wodą, odciskam z wody i pozostawiam na sicie.
Seler świeży obieram i kroję w średniej wielkości, cienkie plastry.
Naczynie żaroodporne smaruję oliwą. Układam seler, dodaję szpinak.
Mleko miksuję z serkiem i zalewą z selera, wyciskam czosnek i przyprawiam. Zalewam seler i szpinak, mieszam do pokrycia, przykrywam folią i piekę 45 minut. Mieszam 2-3 razy w trakcie pieczenia. Dodaję orkisz, mieszam i piekę jeszcze kwadrans.
Kawałki dorsza owijam w szynkę. Nakładam sakiewki na zapiekankę, przykrywam folią i piekę jeszcze 20-25 minut - do momentu, aż ryba będzie gotowa.
Szczypiorek siekam drobno, mielę pieprz. Posypuję rybę po wyjęciu.
Podaję od razu.
Przepis fajny, adres email poproszę bo zgłoszenie będzie nie ważne.
UsuńZdrowa wersja naleśników :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki gryczane z farszem szpinakowo- jarmużowym z ciecierzycą :)
Używamy mąki gryczanej lub kaszy gryczanej niepalonej
Jeśli używamy mąki to przepis na naleśniki wygląda następująco:
I ciasto naleśnikowe:
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki owsianej lub ryżowej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1,5 szklanka wody gazowanej lub mleka roślinnego
- można dodać 2 łyżki siemienia lnianego zalane 6 łyżkami gorącej wody (konsystencja jajka)
II ciasto naleśnikowe z kaszy gryczanej niepalonej:
- 1 szklanka kaszy gr. niep.
- 2,5 szkl. wody (może byc gazowana)
- szczypta soli
Kaszę zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia odlać wodę, przepłukać kaszę, przełożyć do blendera, zalać wodą do wysokości kaszy i zmiksować. Dodać resztę wody w zależności od pożądanej gęstości ciasta.
Naleśniki smażymy na patelni, pierwszy z małą ilością tłuszczu, potem już bez.
Farsz:
- 0,5 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 kg świeżego szpinaku
- parę łodyg jarmużu
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- przyprawy: sól himalajska, czarna sól kala namak, pieprz, tymianek, papryka ostra, papryka słodka wędzona, kozieradka, lubczyk
- olej
Szpinak i jarmuż myjemy, usuwamy łodygi, kroimy na mniejsze części. Podsmażamy cebulkę, wrzucamy szpinak i jarmuż, dodajemy przyprawy i dusimy aż szpinak zmniejszy objętość, jarmuż ciut zmięknie. Dodajemy wyciśnięty czosnek oraz ciecierzycę. W razie braku płynów dolewać wodę. Dusimy pod przykryciem z 10 minut aż jarmuż dojdzie a ciecierzyce nabierze smaku.
Naleśniki nadziewamy farszem i podajemy na ciepły lub na zimno. Można polać ulubionym sosem i dodać surówkę np. z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą, papryką, zielona natka pietruszki :)
Poproszę o adres mailowy bo inaczej zgłoszenie nie będzie brane pod uwagę.
Usuńpatrycjajurkiewicz@wp.pl proszę bardzo :)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.